Test av KGM Torres EVX: Primitiv barsking
Den ser ut som den eter skau til frokost, men skinnet bedrar.
Torres EVX. Nei, du har ikke hørt om det du heller? Ikke så rart, for merket er helt nytt i Norge. I andre land har bilen vært kjent som SsangYong Torres, da med bensinmotor.
Nå er det nye eiere, ny ledelse, nytt navn og ny betegnelse og ny importør i Norge. Nå er det de velklingende bokstavene KGM som gjelder. Noen mener det står for Korea Genuinely Made, men i vognkortet står det KG Motors.
I Norge er det selvfølgelig den elektriske versjonen som er aktuell. EVX mer enn antyder at dette er en elbil (EV) i SUV-klassen (X).
KGM Torres EVX – oppsummert:
Pluss
- Ser kul ut
- Stor plass
- Sitter høyt
Minus
- Mangler firehjulsdrift
- Merkelig løsning på bagasjeromsgulvet
- Material- og utstyrsvalg, samt multimedie-løsninger
Tøffing
SsangYong er mest kjent i Norge med SUV-en Rexton og med verdens styggeste bil, Rodius.
Her har de lykkes bedre med designen. Litt Jeep, litt Land Rover. Svære hjulbuer og kraftig taklinje. Verdens kraftigste C-stolpe har også mulighet for små kofferter, akkurat som Defender.
Designerne har tatt helt av på bakluka med en klump som kan minne om et reservehjul. Man blir litt overrasket når man trekker i håndtaket på høyre side og oppdager at luka ikke er sidehengslet, men løftes elektrisk opp.
Den ser ut som en villmarksbil. Og størrelsen er perfekt. 4,72 meter, og 703 liters bagasjerom. Men hey … Bare forhjulstrekk med 204 hk og 339 Nm.
Candy for øya, men …
Den ser bra ut inni også. Både du og passasjer sitter høyt og godt i elektrisk justerbare seter med toveis elektrisk korsryggstøtte. Setene har både varme og kjøling.
Multifunksjonsrattet er noe så uvanlig som justerbart i lengderetningen, men ikke høyde. Men varme har det.
Interiøret har moderne design med spreke farger. Her er det dobbel 12,3 tommer skjerm i ett stykke, dobbel høyde på midtkonsollen, stående ladeplate for mobilen og en enkel vippebryter for å bestemme fartsretningen.
Materialvalget derimot, kunne de brukt litt mer tid på. Det står at det er skinn i utstyrslista, men vi er litt i tvil – og mye av interiøret er i hard plast som det er lett setter riper i.
Se bildekarusellen for flere inntrykk:
Til og med de myke materialene på dashbord og øvre deler på dørbladene både høres og ser ut som litt billig hardplast.
Primitiv
Man får en kjip følelse og man merker at KGM bygger billigbil på gamlemåten, med skjermer som et ekstra gadget, ikke at bilen bygges rundt elektronikken.
Apple Carplay trenger kabel. De få appene man kan gå inn i, er så å si uinteressante, som for eksempel Sleep-mode for baksetet, som slår av høyttalerne bak. Lydopplevelsen er også langt under det nivået vi er vant til.
Radioen er såpass tungvint at det tok en stund før jeg skjønte at det fantes flere kanaler enn de merkelige som lå i den umerkede favorittmappa.
Men det fantes også lyspunkter, som en egen gardinmeny for klimastyring, inkludert seter, ratt og vinduer. Den kan ligge permanent oppe på høyre side av skjermen.
Instrumentskjermen har all info du trenger og en egen visning for kart, som ser bra ut. Dessverre er den følsom for solskinn, og jeg har aldri før sett en effektmåler som hopper opp og ned i store trinn.
God bakseteplass
Bakseteplassen er god. Jeg på 189 cm kan sitte bak meg selv, justere seteryggen i to posisjoner og aktivere setevarme. Rullegardiner er også standard.
Men baksetet har ikke egen klimasone. Og i midten finner vi en mellomakseltunnel, en arv som avslører at denne også selges som bensinmodell.
Plattformen kommer nemlig fra Korando, som også har vært solgt i Norge, både med fossil- og elektrisk drivlinje, uten videre suksess.
Svær baki?
Importøren informerer om 703 liters bagasjerom. Det er trolig uten den store ramma under gulvet som lager mange små rom, der man kan gjemme ladekabler og rullegardina over bagasjen, når den ikke er i bruk. Sjekk gjerne bildekarusellen og se filmen.
Når du slår ned setene, som er delt 40/60, rommer den 1.662 liter opp til taket. Vi savner som vanlig en skiluke. Sjekk filmen der vi testet bilen med kofferter.
Testbilen har ikke hengerfeste, men det kan du få, og det trekker nyttige 1.500 kilo. Du kan ha 75 kilo taklast.
Vi veier tom bil til 1960 kilo, bare 45 kilo mer enn oppgitt i vognkortet. Nyttelasten er 420 kilo, og det er helt godkjent.
Under det svære panseret med falske surrestropper, burde det være god plass til frunk etter å ha jekket ut en 1,5 liters bensinmotor med 6-trinns automat, men det er det ikke.
Mye varsler
Torres ruller fint på veien og gir deg en fin storbilfølelse med god oversikt. Men presser du den eller laster den tungt, faller understell og drivverk gjennom.
ESP-systemet er for tregt og dårlig. Da vi skulle ta bildene, slet den med å komme frem på vått gress, for når den slipper, spinner hjulene i høy fart en stund, før ESP bryter inn og fjerner all motorkraft.
Også på tørr asfalt spinner den heftig om du tråkker pedalen i gulvet fra stillestående. Det er for dårlig.
Som alle andre, har også KGM forpliktet seg til en del sikkerhetssystemer som ingen egentlig vil ha. Du MÅ inn i et par menyer på en litt for treig skjerm for å klikke vekk noen av de, ellers plinger det hele tiden, uten at du egentlig vet hvorfor. Filassistenten deaktiverer du på rattet.
Og sistnevnte varsler at du er ukonsentrert ustanselig. Skulle jeg drukket kaffe hver gang den foreslår det, vil jeg trenge langt flere tissepauser enn ladestopp.
Vi ønsker oss flere snarveier, gjerne i nedtrekksmenyen eller ved et langt trykk på en av knappene på rattet.
Men selv om du slår av alt, senker bilen lyden på hva du måtte høre på, hver gang den synes du gjør noe galt. Irriterende.
Som vanlig funker adaptiv cruise-control bare sånn passe. Den rykker og napper litt overdrevent når bilen foran endrer fart og er såpass overnervøs at du bruker den bare på fine strekninger.
Snill, hvis du er snill
KGM oppgir en WLTP-rekkevidde på opptil 462 kilometer. Vi legger ut på testrunden. Gjennomsnittsfarten på den er relativt lav og representativ for vanlig landevei. Da er bilen snill på forbruket.
Forbruket ender på 1,56 kWt på mila. Ikke sjokkerende bra for en relativt lett bil med tohjulstrekk, svak motor og smale hjul, men helt ok.
Varmepumpe skal være på plass, men du har verken forvarming før lading eller en praktisk appstyring av bilen til det daglige.
Lader som lovet
Torres bruker Blade-batterier fra BYD. Det er på moderate 73,4 kWt og lades med maks 120 kW på lynlader og 11 via ombordladeren. 10-80 prosent skal klares på 28 minutter.
Den holder hva den lover. Vi plugger inn med 3 prosent batterikapasitet og ladingen starter nærmest umiddelbart opp mot 120 kW og blir liggende der til den når 40 prosent.
Deretter går det gradvis nedover. Å fylle batteriet fra 10 til 80 prosent gjøres på 32 minutter. Fra 80-90 brukte vi et kvarter, så dette er bilen du typisk kobler fra hurtigladeren når du når 70 prosent.
Konklusjon
Selv om store Torres blir en av de rimeligste av de romslige SUV-ene på markedet, bare slått av Maxus Euniq6, som for øvrig vil stå i de samme salgslokalene mange steder, føles 429.000 kroner for mye.
Joda, du får mye utstyr, men sofistikert er det ikke. Og bilen mangler utstyr som LED-Matrix og 360-visning på kameraene. Det er utstyr som begynner å bli standard på billigere biler enn dette.
Og vi kommer ikke unna Tesla. Den koster 30.000 kroner mer, men fremstår som en lynraskt teknobombe i forhold.
Hadde KGM Torres hatt firehjulsdrift, hadde den vært langt mer interessant, også om de hadde skrudd opp prisen 20.000 kroner.
Bli medlem!
Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!