Hvor bærekraftig er hydrogen som drivstoff?
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.
Etter testen av hydrogenbilen Toyota Mirai ser vi i denne artikkelen nærmere på hva drivstoffet koster, hvor bærekraftig det er og hvor mye energi som går med.
Oppfatningene i sosiale medier og kommentarfelt var delte etter at vi publiserte testen av Toyota Mirai.
I senere tid har det også blusset opp en debatt om hydrogen i media, relatert til mengden offentlige midler som har gått med – særlig i Akershus. Bærum-lokalpolitikerne Svein Medhus og Rolv Guddal står bak ett av de nyeste og kritiske innleggene, i Budstikka, der de riktignok åpner for at hydrogen kan benyttes i tyngre kjøretøy.
Det har også kommet fram at hydrogenstasjondriver HYOP er avhengig av ytterligere støtte for å unngå konkurs (betalingsartikkel). Samtidig har investoren Øystein Stray Spetalen – blant annet kjent for å nedsnakke elbil – nylig solgt seg helt ut av NEL. Måneden før vant selskapet en kontrakt i California.
I denne oppfølgingsartikkelen ser vi på hydrogenbilens relative energieffektivitet og kostnadsbilde mot både fossil- og elbiler. Målet: Å presentere et overordnet, balansert og lettfattelig bilde.
Hydrogenets renhet er selvsagt et poeng når man skal diskutere hvor bærekraftig hydrogenbilen er. Det avgjørende er hvor man henter energien fra, at man har nok av denne energien og at den er fornybar. Sagt på en annen måte: Mange tror hydrogenbilen bare medfører utslipp av vanndamp. Samtidig verserer feilaktige myter om at elbilen går på kullkraft i Norge.
Det gir et interessant dilemma for nettets mytespredere: Hva skjer dersom man benytter kullkraft til å produsere hydrogen via elektrolyse?
Hva er den mest optimale kilden?
Det finnes en rekke framstillingsmåter for hydrogen, som altså er en energibærer – ikke en energikilde. Hydrogen finnes ikke naturlig i naturen.
På Uno-X-stasjonen i Sandvika kommer hydrogenet fra Praxair på Rjukan, og kjøres på lastebil fram til den lokale og solcellestøttede elektrolysøren er på plass. På HYOP-stasjonen på Herøya, der vi fylte Mirai under vår test, kommer hydrogenet som biprodukt fra petrokjemisk industri på nærliggende Rafnes – i likhet med overskuddshydrogen fra industrielle prosesser ellers i verden.
Så lenge man aksepterer industriell produksjon, er dette hydrogenet et biprodukt som ellers vil gå til kråka. Dermed er det fornuftig å sette det i arbeid. Spørsmålet da blir ganske enkelt; hvor?
I dag er disse to de andre mest aktuelle produksjonsmetodene:
- Metoden som gir reelle nullutslipp er lokal vannelektrolyse (ingen behov for CO2-drivende transport av drivstoffet) ved hjelp av vann og fornybar energi. Utfordringen også her er at man må ha store mengder energi til rådighet; i praksis et overskudd som ikke kommer bedre til nytte et annet sted.
- Petroleum (naturgass og olje) er det vanligste råstoffet for framstilling av hydrogen. Hydrokarboner brukes til å avspalte hydrogen kjemisk. I den mest vanlige metoden, dampreformering, reagerer hydrokarbonene med vanndamp sammen med en nikkelkatalysator (typisk ved 800 grader).
- Det estimeres at det går med minst 60 kWh (energi) til å produsere, komprimere (til 700 bar) og kjøle en kilo hydrogen. Det betyr et «well to wheel»-forbruk på minimum 6,6 kWh/mil i vår test.
- Dette betyr altså at det går med minst 300 kWh (energi) for å fylle full tank (5 kg) på Mirai. Full tank på Mirai koster 450 kroner med dagens dispenserpris.
- Full tank kan gi 40-50 mil rekkevidde. I verste fall snakker vi om forbruk i området ti kWh pr. mil, gitt at rekkevidden går ned mot 30 mil.
- I en liter bensin er det en energimengde på 9,1 kWh. Hvis man tar med raffinering (1 kWh/liter) og legger til grunn et gjennomsnittsforbruk på 0,8 liter/mil, tilsvarer dette 8,1 kWh.
- I en liter diesel er det en energimengde på 10,1 kWh. Hvis man tar med raffinering (1 kWh/liter) og legger til grunn et gjennomsnittsforbruk på 0,65 liter/mil (typisk 20 prosent lavere forbruk enn med bensin), tilsvarer dette 7,2 kWh.
- Hvis vi legger til grunn at en gjennomsnittlig bensinbil bruker 0,8 liter pr. mil, gir dette en milkostnad i perioden på 11,48 kroner.
- En dieselbil bruker typisk 20 prosent mindre drivstoff. Med et gjennomsnitt på 0,65 liter pr. mil, gir dette en milkostnad på åtte kroner.
- Ved full utnyttelse: 3 kr/kWh
- Ved 40 kW: 3,75 kr/kWh
- Ved 30 kW: 5 kr/kWh