Hopp til innhold

Ladeselskapet skrur opp prisen igjen: Nå tar Kople tett på ti kroner kilowattimen

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

DYRERE IGJEN: Fredag skrudde ladeselskapet Kople opp prisene på lyn- og hurtiglading for femte gang på et halvt år. Foto: Kople

Ladeprisen hos Kople har mer enn doblet seg det siste halvåret. Samtidig har det aldri vært større prisgap mellom aktørene i hurtiglademarkedet enn nå.

Tidligere denne uka meldte vi at ladeselskapet Eviny skrudde opp ladeprisene i den sørlige delen av landet.

Første ladeselskap som lager regionale skiller på pris:

Nå skrur også Eviny opp ladeprisene

Eviny er langt fra alene om å skru opp prisen, hurtigladeprisene har steget jevnt og trutt hos de fleste aktørene som følge av strømkrisen.

Eviny har i siste omgang bare økt prisen i Sør-Norge, ved å innføre et regionale prisskille. Dermed har de foreløpig latt være å øke prisen i Midt- og Nord-Norge.

Det er så langt bare Eviny som på denne måten har delt opp landet i to ulike prisområder.

Kople øker nå prisen uten å skille på hvor i landet laderen befinner seg. Men de opplyser at det kan være lokale variasjoner i annlegg som eies av andre, men som er med i Koples nettverk.

Her får du prisoversikten:

Dette koster hurtiglading

Snuser på 10 kroner per kWt

Dagens prisøkning er den femte for selskapet siden april i år. Og fra og med i dag koster det 9,99 kroner per kWt å hurtig- eller lynlade hos Kople.

Normallading tar de fra i dag av 8,99 kroner for.

I takt med økningen i strømprisen, har prisutviklingen for lading hos Kople vært som følger:

Recharge med prisøkning:

Fra og med i dag øker de ladeprisene

Dominerer i kostnadsbildet

Snorre Sletvold jobber som forretningsutvikler i Norsk elbilforening, og kjenner norske ladeselskaper godt.

Han peker på at strømprisen fra å være en relativt beskjeden del av kostnadsbildet nå har blitt den sentrale prisdriveren.

– Strømprisen har gått fra å være en en liten andel av kostnadsbildet til å bli den største faktoren, fastslår Sletvold.

KJENNER LADESELSKAPENE: Snorre Sletvold i Elbilforeningen.

Skiller over seks kroner per kWt på normallading

Sletvold tror det er selskapenes andel av fastprisavtaler som i stor grad forklarer hvorfor noen selskaper i disse dager øker mer enn andre.

Noen selskaper har hatt fastprisavtaler som ble inngått på et tidspunkt med helt andre strømpriser, og har derfor kunnet holde prisene lavere i en periode.

– Jeg tror at graden av fastprisavtaler er det som særlig slår ut på prisen. Dette er særlig tydelig for offentlig normallading, der investeringskostnadene til selskapene er mye lavere. Da synliggjøres i større grad ulik pris i strømavtalene. Her spriker prisene i markedet fra 3,20 til 8,90 kroner, sier Sletvold.

Norsk elbilforening har den siste tiden oppfordret sine medlemmer til å være prisbevisste:

Flere ladeselskaper har skrudd opp prisene:

Du kan spare opptil 100 kroner på én ladeøkt med Ladeklubben

Tesla differensier på sin måte

Tesla på sin side opererer med lokale priser som er bygget opp av flere elementer:

Lokale kostnader som etablering, nett og drift prissettes i kombinasjon med regionale innkjøpspriser på strøm.

Dette forklarer hvorfor Tesla opererer med ulike priser fra lokasjon til lokasjon.

Dette skriver Kople selv om prisøkningen på sin Facebook-side:

  • Vi gjør i dag en ny justering av ladeprisen. I dagens strømpris-situasjon, er vi nødt til å vurdere og justere vår ladepris løpende. Slik kan vi fortsette utbyggingen av ladesteder og ha forsvarlig drift – og en trygg arbeidsplass for Koplerne.
  • Dagens løsning for prisregulering fungerer slik at vi må varsle prisendring en stund i forkant til alle de andre ladetjenestene som du kan bruke for å lade hos oss. Dette gjør at prisendringene blir mindre dynamiske enn vi hadde ønsket. Vi håper vi kan gå mot en mer dynamisk ladepris så snart som mulig, slik at ladeprisene til enhver tid reflekterer markedet ellers. I mellomtiden lover vi å sette ned ladeprisen når vi ser at det er forsvarlig, og i tråd med strømprisene.

Les også

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!