Hopp til innhold

Ny studie: Solceller øker verdien på boligen din

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hus som har fått installert solcellepanel kan en gjennomsnittlig prisøkning på 14 prosent når de selges, indikerer en ny svensk undersøkelse.

En studie fra det svenske energiselskapet Vattenfall og Sveriges lantbruksuniversitet mer enn antyder at det kan være svært gunstig å investere i solcelleinstallasjoner på egen bolig. Ikke bare på grunn av klimahensyn eller reduserte strømutgifter, men også fordi det øker verdien på boligen når den en dag skal selges. I undersøkelsen har man tatt statistikk fra 8.000 private solcelleinstallasjoner og paret dem med 50.000 eiendomssalg. For å få frem et mest mulig realistisk bilde, har faktorer som boareal, antall rom, eiendommenes byggeår, størrelse på tomten blitt inkludert.

Markant verdiøkning

– Resultatet viser at solceller har en positiv påvirkning på boligprisen, sier Tom Douglas til den svenske avisa Expressen. Han er analyseansvarlig for kundenære energiløsninger på Vattenfall, som altså sammen med det svenske landbruksuniversitetet står bak studien. Les også: Vattenfall inntar lademarkedet i Norge – De sammenstilte dataene viser at installasjon av solceller øker boligverdien med over 14 prosent når boligen selges, fortsetter Douglas. Selv om dette er en undersøkelse gjort i Sverige, mener Andreas Thorsheim, daglig leder i solcelleleverandøren Otovo, at studien har stor overføringsverdi med tanke på det norske boligmarkedet. – Undersøkelsen stemmer godt med våre egne erfaringer. Kjøpere ser solcelleanlegg som et stort pluss når de vurderer en bolig, sier Thorsheim. Les også: Eksplosiv interesseøkning for solceller – særlig blant elbilister

– Kjøper betaler for investeringen

Andreas Thorsheim. Foto: Otovo
– Og siden verdien av boligen øker, senker det terskelen for å investere i solceller. Som boligeier trenger man altså ikke tenke at man må bo på samme sted i 30 år – den neste eieren betaler for og tar over investeringen. I tillegg til at man altså har lavere strømkostnader før man eventuelt selger, slik at man har mer penger igjen til andre ting, fortsetter Thorsheim. Han mener folk som investerer i solceller, har mye til felles med elbilister. – Den sterkeste indikatoren på at du vil kjøpe solceller, er at du eier en elbil, sa Thorsheim til Dagens Næringsliv allerede for et par år siden. At elbilistene er blant de mest nysgjerrige på solcelleanlegg, viser også undersøkelsen «Elbilisten 2018», gjennomført av Norsk elbilforening.  Her svarer 43,4 prosent av de nesten 10.000 respondentene at de har vurdert å installere solcellepanel på hustaket sitt, mens to prosent oppga at de allerede har gjort det.

Mulig å få økonomisk støtte

Hvor mye det vil koste å installere et solcellepanel, vil variere utfra hvor stort solcelleanlegg man velger, men ifølge det statlige foretaket Enova kan du regne med en kostnad på mellom 40.000 og 130.000 kroner. Det er imidlertid mulig å få redusert kostnadene ved å søke om tilskudd fra det offentlige via nettopp Enova. I dag er det mulig å få refundert inntil 28.750 kroner i form av Enova-støtte når du har installert solcelleanlegget og  er klar til å produsere din egen elektrisitet. En forutsetning er at du selger strømmen du ikke bruker selv tilbake til nettselskapet ved å opprette en såkalt plusskundeavtale med strømleverandøren. En annen forutsetning er at anlegget må være installert av et registrert firma. Medlemsfordel for Elbilforeningen-medlemmer: Rabatt på solcellepanel Du kan søke om økonomisk støtte for både solcelle- og vindkraftanlegg, og støtteordningen gjelder for både helårsboliger og fritidsboliger. Øvrige vilkår for å kunne få Enova-støtte til å starte din egen strømproduksjon kan du lese her. (PDF)