Hopp til innhold

Test av Lexus RZ 450e: Komfort-vinner med svakheter

SE VIDEO: Den raskeste inngangen til vår test av Lexus RZ 450e er å se videoen over. Vil du dykke ned i tall, inntrykk og fakta, leser du også test-teksten nedenfor. Video: Ståle Frydenlund / elbil.no

Lexus RZ 450e leverer førsteklasses komfort, men vi noterer et par sprekker i en ellers solid premium-opplevelse.

Man kan drømme seg litt bort i alt velbehaget den største av Lexus´ to elbilmodeller kan levere.

Det eneste som mangler i kupeen, av typiske komfortdetaljer, er egentlig massasje i setene.

Totalt sett er det vrient å komme på en bil som føles mer komfortabel blant dagens SUV-er og crossovere av samme størrelse.

VINTERLIG: Vi rakk å teste Lexus RZ 450e mens det ennå var minusgrader og vinterføre. Men vi skulle gjerne hatt det like kaldt som under hoveddelen av vintertesten. Foto: Ståle Frydenlund / elbil.no

Dette gjør nemlig Lexus, som i dag kun selger elbiler i Norge, meget bra.

Kvalitetene er i høyeste grad gjenkjennelige fra tiden man måtte fylle bensintanken for å bevege en bil fra merket.

Toppen av kransekaka

Bilen vi kjører er det absolutt ypperste du får av RZ-modellen.

For å få den må du hoste opp 745.000 kroner, og det er utvilsomt drøyt for denne modellen – av grunner vi skal komme tilbake til.

Startprisen ligger imidlertid på drøyt 600.000 kroner, men da får du en vesentlig mer beskjedent utstyrt bil enn den vi har testet her.

Oppsummert – Lexus RZ450e

Pluss

  • Komfort på toppnivå
  • God framkommelighet
  • Lur strålevarme mot føttene

Minus

  • Relativt kort aksjonsradius
  • Kan ikke forvarme før hurtiglading
  • Lav tilhengervekt

Modellen har fått de samme tekniske oppdateringene som den mindre påkostede tvillingen Toyota bZ4X. Begge er bygd på den samme e-TNGA-plattformen, som kun huser elbiler.

Før testen er det særlig to egenskaper vi jakter svar på. Spørsmålet er om oppdateringene gjør noen særlig forskjell.

Tiltalende førermiljø

Det gir altså en god følelse å sette seg inn i en såpass godt utstyrt RZ 450e, via dørene som åpnes med et lett trykk inne i håndtaket.

Det er åpenbart smak og behag om du liker brunfargen på de elektrisk justerbare setene, som er delvis kledd i semsket skinn. Foruten setevarme, er setene også ventilerte – for de varme sommerdagene.

For de kaldeste dagene er det stilig at det er lagt til energieffektiv infrarød strålevarme for beina. Sammen med sete- og rattvarme gir det en lun og god følelse.

360-KAMERA: Berøringsskjermen er 14 tommer stor, og responderer godt på berøring – og i tillegg kan du selvsagt benytte deg av stemmen for å gi beskjeder til bilen. På den analoge siden finner du vribrytere for justering av temperatur på klimaanlegget og volum på musikk. Foto: Ståle Frydenlund / elbil.no

I og med at det kan bli varmt, reduseres temperaturen automatisk til 43 grader ved utilsiktet berøring.

Den opplevde materialkvaliteten er god, og utenom alle de Lexus-typiske kantene i dashbordet er det myke overflater å trykke på.

Trådløs tilkobling til Apple CarPlay er naturligvis på plass, og du får en helt grei app-løsning.

Den er riktignok i tregeste laget på å oppdatere seg nå og da, men under testen var det som regel enkelt å sette i gang forvarming av kupeen.

FORVARMING: I vår tid er det nærmest en selvfølge at du kan få isfrie ruter og varm kupé til avreise vinterstid. Standardinnstilling i appen er 20 minutter, og det holdt greit i denne testen. Du får også en antydning om strømforbruk med og uten oppvarming; vi så ofte at bilen budsjetterte med 20-22 prosent til varme (som her) i Normal-kjøreprogram.
SMELTER: Én viktig funksjon er på plass, nemlig at du kan forvarme kupeen og fjerne is fra rutene ved hjelp av strøm fra ladeboksen – når bilen er tilkoblet. Ellers tærer du på rekkevidden. Foto: Ståle Frydenlund / elbil.no

Rett fram finner du head-up-display i ruta, med store valgmuligheter for hvilken informasjon du vil ha der – i tillegg til fart.

Valgene tas via hendler på rattet, som kan settes opp etter egen smak via hovedskjermen.

Instrumentpanelet gir deg nødvendig informasjon. Batteriprosent er naturligvis også på plass, noe den ikke var da Lexus stakk tåa i elbilvannet første gang våren 2020.

VIL SE: Akkurat som i Toyota bZ4X er Lexus opptatt av å holde øye med at sjåføren har oppmerksomheten på veien. Det kan bli i meste laget. Foto: Ståle Frydenlund / elbil.no

Sensoren for sjåførovervåkning sitter øverst på rattstammen, og kan medføre en viss irritasjon dersom du liker enhåndsgrep på rattet. Da piper det ustanselig, mens du er trygg ved å kjøre et klassisk ti på to-grep.

Det er tre USB-porter på midtkonsollen – en for multimedietilkobling og to som er egnet for lading. Ytterligere to ladeporter finnes på den bakre konsollen, sammen med et strømuttak i Luxury-graden.

Overbevisende på veien

Først og fremst byr RZ 450e på en aura av komfort. Støysvakhet i kupeen gir et avgjørende bidrag til komforten, og det handler ikke bare om støydempende materialer.

Det handler også om «sound engineering», ved at støydempende frekvenser distribueres i kupeen via høyttalerne.

Når fjæringskomforten er godt kompromisset mellom fast- og mykhet, bidrar det til toppkarakter totalt sett på komfort.

En annen egenskap som står tydelig fram under vinterkjøring med RZ 450e, i positiv forstand, er firehjulsdriften. Det byr beviselig på god framkommelighet, og bidrar dessuten til god stabilitet på landeveien.

KJØRER BRA: I sving merkes det at bilen blir kontrollert overstyrt på glatt føre, ved at bakhjulene også her kan få opp til 80 prosent av potensielt moment. Foto: Ståle Frydenlund / elbil.no

Med en motor på hver aksel kan kreftene fordeles dynamisk avhengig av hva som skjer. Ved oppstart er normalt 60 prosent av momentet foran, men det kan raskt endres til 80 prosent bak.

I normaldrift rett fram vil motoren foran ta seg av 70 prosent, mens 40-60-fordeling også er mulig ved behov.

Helt uaktuell sparemodus

RZ450e er ikke den sprekeste elbilen i klassen, med en systemeffekt på 230 kilowatt (kW), eller 313 hestekrefter, hvorav snaut 2/3 av kreftene er over forhjulene.

Den føles imidlertid mer enn kvikk nok under de fleste forhold.

Vi liker at RZ450e har hendler på rattet for justering av regenerering, altså gjenvinning av bremseenergi, i fire nivåer. I Normal-kjøreprogram blir imidlertid det strammeste nivået litt for slapt for enpedalskjøring.

VELLYKKET: Vi pleier ikke å mene så veldig mye om utseendet på bilene vi tester. Men vi synes likevel Lexus har lykkes godt i formgivingen på RZ 450e. Foto: Ståle Frydenlund / elbil.no

Først i Sport-programmet blir det nok etter vår smak, og da får du også mer direkte styrefølelse (som vi gjerne skulle hatt hele tiden), men da er bilen også mindre effektiv.

I tillegg har bilen en egen Eco-modus som betyr at du får «et egg på pedalen», ved at energitilførsel til motorene begrenses. Det samme skjer med klimaanlegget.

Range-programmet trekker det enda lenger: Her strupes kreftene drastisk, samtidig som klimaanlegget slås av.

Det var ikke aktuelt her. Vi gjennomfører alle våre forbruksmålinger i normalprogram. I en moderne elbil skal man ikke være nødt til å forsake komfort for rekkevidde med mindre det er helt krise.

God innvendig plass og nyttelast

Med sine drøyt 4,8 meter i lengden og 2,85 meter akselavstand er det ganske tydelig at innvendig plass er i prioritert i RZ450e.

Høyden på 1,63 meter gjør at de færreste vil slite med plass til lang kropp.

FINT FØRERMILJØ: Det er lett å trives bak rattet i RZ 450e. Særlig om du unngår å legge den ene hånden oppå rattet. Om du gjør det griper førerovervåkningen inn både titt og ofte. Foto: Ståle Frydenlund / elbil.no

Bredden på drøyt 1,90 meter, samt panoramaglasstaket (ekstrautstyr), bidrar til at både den faktiske plassen i kupeen og romfølelsen er god.

Det betyr at det ikke er noe problem å sitte bak seg selv i RZ 450e, for en person i området 180-190 centimeter – også i høyden.

Det gir naturligvis tilsvarende gode forhold for barnesetene, med grei klaring for det bakovervendte setet.

BARNESETER: Vi måler 29 cm mellom setene til en ekstra passasjer, som med andre ord ikke bør være den aller største. Foto: Ståle Frydenlund / elbil.no

Lexus oppgir et bagasjevolum på 522 liter, som ved første øyekast ser ut til å være i overkant. 58 liter volum er under gulvet, der det blant annet er plass til ladekabler.

Det kommer godt med siden Lexus, akkurat som Toyota, ikke har funnet plass til noen frunk i det tradisjonelle motorrommet.

GREIT BAGASJEROM: Legges baksetene ned (40/60-delt), øker lastevolumet til 1.451 liter fram til forsetene. Foto: Ståle Frydenlund / elbil.no

Nyttelastevnen er god, med 455 kilo utenom sjåfør. Det gir i de fleste tilfeller gode muligheter til utnytte maksimal taklast, som er 75 kilo.

Du kan trekke en tilhenger på inntil 750 kilo, som ikke er spesielt bra i dagens konkurrentbilde – vel å merke dersom dette er en viktig egenskap for deg.

Omtrent 75 prosent av WLTP

Subjektivt framstår RZ 450e som en aerodynamisk bil.

Oppgitt luftmotstandskoeffisient (Cd 0,293) er imidlertid et stykke unna de beste blant SUV-er og crossovere. Tilsvarende store Tesla Model Y skilter eksempelvis med 0,23.

En annen egenskap er vekt. Lexus hevder at en av grunnene til å satse på mindre batteripakke er å holde vekten nede.

Men spesielt lett er ikke en godt utstyrt utgave av RZ 450e. Vognkortet sier 2.100 kilo, mens kontrollveiingen på trafikkstasjonen sier 2.140.

MATCHVEKT: Vi veier rutinemessig bilene vi tester. Avviket på RZ 450e er ganske lite. Foto: Ståle Frydenlund / elbil.no

Det er et kurant avvik, men fortsatt 160 kilo mer enn nevnte Model Y i vintertest – dersom vi legger samme feilmargin til grunn. En god del av forskjellen ligger i hjuloppsett, resten i utstyr og konstruksjon.

Det oppgitte WLTP-forbruket, avhengig av om bilen er utstyrt med 18- eller 20-toms hjul, ligger i intervallet 1,68-1,87 kWt/mil.

Det er det største tallet som er målestokken når vi legger ut på vår faste landeveisrunde. Testen starter med kald bil og kupé.

BEHAGELIG: RZ 450e er komfortabel uansett kjøreforhold. Ikke minst har den svært habil framkommelighet via et godt firehjulstrekksystem. Foto: Ståle Frydenlund / elbil.no

I perioden vi gjennomfører denne testen er det ikke på langt nær så kaldt som det var i januar og deler av februar. Dermed skal det i utgangspunktet være mindre utfordringer.

Dagen vi kjører den faste landeveisrunden ligger temperaturene mellom nullpunktet og en håndfull minusgrader. Underlaget er stort sett vått, som bidrar til økt rullemotstand.

Med unntak av strekningen fra Sigdal til Krøderen, der det er isdekke og vi samtidig får kjent litt på hvordan bilen holder orden på hjulene ved lav friksjon. Betryggende egenskaper her.

Gjennomsnittsforbruket på testrunden ender på 2,04 kWt/mil, som kun gir en økning på ni prosent mot oppgitt tall med samme hjuldimensjon.

Det gir en estimert rekkevidde på 30-31 mil. Det utgjør drøyt 75 prosent av oppgitt WLTP-rekkevidde.

På motorveien, i 100 km/t (GPS-kvalitetssikret), legger RZ 450e på ti prosent på forbruket fra landeveisrunden: 2,25 kWt/mil.

Det kan oversettes til rundt 28 mil på motorvei fra full til null.

Imponerer ikke på hurtigladestasjonen

Da vi kommer fram til ladetesten er bilen kjørt cirka 190 kilometer i forkant, i temperaturer fra rundt null til fem minusgrader.

Foruten en underlig stor buffer under null på rekkeviddeindikatoren, var ladefart en utfordring da vi testet Toyota bZ4X første gang.

Vi tok rekkeviddetest av «skandale-elbilen»:

Så langt kom vi etter at Toyota bZ4X var «tom»

Vi ruller denne gang inn til lynladeren med tre prosent gjenstående batterikapasitet.

Da har bilens ytelser allerede vært svært begrensede siden vi bikket under ti prosent.

MAKS 200: Lynladeren kan levere inntil 200 kilowatt (kW), mens effekten i bilen er begrenset til 150. I løpet av ladeøkten ser vi ikke høyere effekt enn 84 kW. Foto: Ståle Frydenlund / elbil.no

I løpet av et halvt minutt kryper ladehastigheten opp til omtrent 50 kilowatt (kW), som er ganske nøyaktig 1/3 av teoretisk maks.

Det forteller typisk at battericellene er for kalde til å motta skikkelig ladeeffekt. Datagrunnlaget kommer vi tilbake til litt senere.

Den er ikke i nærheten av å matche de beste elbilene, som har mulighet til å forvarme batteriet.

Etter drøyt 16 minutter nås ladeøktens makseffekt, ganske begrensede 84 kW – som tilsvarer 56 prosent av maks teoretisk (150).

Standardintervallet 10-80 prosent tar i underkant av 39 minutter, omtrent ti minutter mer enn oppgitt under optimale forhold. Gjennomsnitts-effekten opp til 80 prosent blir 63 kW, som ikke imponerer.  

Ved avslutningen på 90 prosent, kun for å se hvordan effekten utvikler seg etter 80, har det gått drøyt 54 minutter siden vi koblet til.

Om vi sammenligner dette med en forvarmet Tesla Model Y, blir forskjellen tydelig.

I testen av Model Y var det vesentlig lavere temperaturer, mellom 11 og 14 minusgrader. Vi kjørte også en tilsvarende Model Y, som ikke ble forvarmet. Også den leverte vesentlig bedre enn RZ 450e gjorde her.

Merk at det er i overkant av ti kilowattimer (kWt) mer utnyttbar batterikapasitet i Model Y.

Vi har også tatt med kurven fra den aller første testen av Toyota bZ4X, som setter tingene litt mer i perspektiv.

Da vi testet førsteutgaven av bZ4X kjørte vi den tom, før vi koblet den til hurtiglader. Det var noen få grader mildere enn da vi ladet RZ450e i denne testen, men den gjør det ikke bedre enn bZ4X før mellom 50 og 60 prosent.

Toyota opplyser at de på 2024-modellene av bZ4X har tatt i bruk en ny vann til vann-varmeveksler og en ny ventil i bilens varmekrets, som altså henger sammen med klimaanlegget.

Varmeveksleren skal slå inn så fort du kobler til en hurtiglader – ikke før – og bidra til bedre hurtigladefart.

Lexus Norge opplyser at RZ 450e har den samme løsningen på plass på biler produsert fra februar 2024, men ønsker ikke å uttale seg om forbedringen før disse bilene er testet i egen regi.

Elbilforeningens vintertest 2024 – åtte testbiler i ladekamp:

Flere biler kom tett på sommerfart ved lading

Temperaturbildet blir tydelig når vi ser nærmere på dataene vi henter fra Aviloo Box, som var tilkoblet under både kjøring og lading.

Ved gjentatte forvarmingstester i vinter har vi sett at batteritemperaturen legger seg på 30-40 grader (eller mer) når ladeeffekten er som best.

I og med at vi ikke får forvarmet underveis på de 190 kilometerne før ladetesten, har ikke batteritemperaturen økt til mer enn 5-9 grader før lading starter.

Da vi startet på morgenen, med utetemperatur på to minusgrader, varierte modultemperaturene i batteripakken mellom 0 og -1.

DATAGRUNNLAG: Grafen viser, foruten strømstyrke og spenning underveis, temperaturutviklingen (spredning) i batterimodulene. I løpet av 190 kilometer økte temperaturen fra -1 til 5-9 grader. Hurtigladetesten startet ved den vertikale gule streken, og det er først her varmeveksleren aktiveres.

For normallading plasserer RZ 450e seg på den nye normen, med en ombordlader som kan ta 11 kW.

Da tar fullading i underkant av sju timer (med 400V), mens det via klassisk strømnett (230V) tar rundt ti timer.

Mer av dette?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
– få elbilstoff og fordeler rett inn i innboksen!

Konklusjon: Mye bra, men oppdatering trengs

Tommelfingerregelen etablert gjennom Elbilforeningens tallrike tester sier fem prosent endring i energiforbruk for hver tomme man går opp eller ned, ved tilsvarende rulleflate.

Dette er Lexus åpenbart enig i. Dersom man går ned fra 20-tommere – som på testbilen her – til 18-tommere, øker dermed rekkevidden med rundt 40 kilometer fra fullt til tomt batteri ved optimale kjøreforhold.

LEXUS-LINJER: RZ-designet er umiskjennelig Lexus, og den oppgitte bakkeklaringen er 20 centimeter (tom bil). Sammen med firehjulsdriften gjør det RZ 450e kapabel på krevende vei. Foto: Ståle Frydenlund / elbil.no

Det betyr igjen at differansen til oppgitt WLTP-rekkevidde, i denne testen, ville blitt mye mindre med et kosmetisk og kjøremessig mindre tiltalende hjuloppsett.

Prislappen på bilen vi har kjørt her, blir dog i heftigste laget laget for de fleste. Hvor mye av Lexus-auraen basismodellen beholder, fra drøyt 600.000 kroner, vet vi foreløpig ikke.

Men også dette nivået framstår stivt opp mot den tøffe konkurransen.

ÆRLIG: I lys av prislappen er det bra at Lexus er ærlige på at RZ 450e ikke er en maksrekkeviddebil. Ikke lader den raskest heller. Foto: Ståle Frydenlund / elbil.no

Rekkevidden er nevnt, og med en såpass liten batteripakke er det heller ikke så rart at den kan bli begrenset vinterstid. Samtidig holder den også langt for veldig mange.

Lexus´ norske hovedkontor har naturligvis fått noen klare hint av oss om at forvarming før hurtiglading må på plass, jo før jo heller, siden det reduserer utfordringer med rekkevidde.

For heller ikke ladeopplevelsen står i stil til prisen, selv om resultatet i denne delen av testen ikke var kritisk dårlig.

Totalt sett er det sterkeste Lexus-kortet i 2024 dette: En kjørekomfort og kvalitetsopplevelse på meget høyt nivå.

Så gjenstår det å se når de får orden på resten.

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!

Les også