Hopp til innhold

Wolt-samarbeid med norskutviklede CityQ: Tester ut elektriske lastesykler i Oslo

PILOTPROSJEKT: Fra nyåret skal et knippe leveringsbud levere restaurantmat og dagligvarer med elektriske lastesykler fra norske CityQ. Alle foto: Lucy Pesik/Wolt

Kan dette bli starten på et internasjonalt eventyr for den norskutviklede lastesykkelen?

De fleste kjenner kanskje Wolt gjennom blåkledde sykkelbud som suser rundt i Oslos gater, men leveringstjenesten har også en del budpartnere som bruker bil.

Dette er for å få med seg større last, eller dersom leveringen er på mer enn 3-4 kilometer.

Men nå forsøker leveringsselskapet seg med elektriske lastesykler – selv om omfanget er nokså beskjedent i første omgang.

PRAKTISK: Som sykkel har denne doningen lov til å kjøre på både bilveier, fortau og sykkelveier, og kommer frem på områder som er sperret for levering med bil.

– Med et smil om munnen

– I et forsøk på å få flere av våre budpartnere over på utslippsfrie kjøretøy, og for å skape nye inntjeningsmuligheter, har vi inngått en avtale med den norske gründerbedriften CityQ om i første omgang fem elektriske lastesykler som vi vil tilby utvalgte budpartnere, sier Christian Kamhaug, kommunikasjonssjef i Wolt.

Selskapet har drift i 28 norske byer, i tillegg til i 25 land i Europa og Asia.

Stor oversikt – disse modellene kommer snart:

24 elbiler vi gleder oss til i 2024

Dette innebærer en mulighet for norske CityQ å komme inn på nye markeder om det blir en suksess i Oslo, mener Kamhaug.

– I forrige uke lot vi noen utvalgte budpartnere få prøve sykkelen, og alle gikk derfra med et stort smil om munnen. Ikke bare er det en utrolig praktisk og fleksibel måte å levere varer på i byen – det er utrolig moro også, sier Kamhaug.

TRÅKKER OPP NYE LØYPER: Elisabeth Stenersen i Wolt Norge sammen med Andreas Hætta, administrerende direktør i FLEET Mobility Solutions, som Wolt leaser de elektriske sparkesyklene fra.

I første omgang skal Wolt ta inn fem lastesykler som skal leveres i løpet av januar og februar 2024.

Mer av dette?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
– få elbilstoff og fordeler rett inn i innboksen!

Andre land har allerede vist interesse

– Vi har vært på jakt etter en mer bærekraftig måte å distribuere varer på. For oss er dette nærmest perfekt, både fordi det er miljøvennlig, men ikke minst for at budpartnerne får en langt mer fleksibel måte å komme seg rundt i byen på, sier Elisabeth Stenersen, daglig leder i Wolt Norge.

– Ekstra gøy er det jo at dette er en norskutviklet sykkel, og våre kolleger i de andre Wolt-landene har allerede vist sin interesse.

Wolt leaser syklene fra FLEET Mobility Solutions og leaser dem videre til budpartnernere som leverer for Wolt.

Lastesyklene fra CityQ veier ikke mer enn 140 kilo med lastekassen montert, og har en rekkevidde på mer enn 100 kilometer.

Det skal være nok til å kjøre leveranser hele dagen.

Elbil.no intervjuet for øvrig CityQ-gründer Morten Rynning i april i år, den saken kan du lese under:

De nye arbeids-elsyklene:

Denne norske doningen kan du kjøre uten lappen

Toppfart er 25 km/t på batteridrift, og ettersom dette er en sykkel er det ikke behov for førerkort for å kjøre den.

Som sykkel har den lov til å kjøre på både bilveier, fortau og sykkelveier, og kommer frem på områder som er sperret for levering med bil.

– Om CityQ-syklene fungerer godt her i Oslo, er det ingenting som tilsier at de ikke skal bli suksess i Bergen, Reykjavik, Berlin eller Athen. Vi har allerede sett internasjonal interesse for lastesyklene, og gleder oss til å ta dem med ut i verden sammen med Wolt, sier Morten Rynning i CityQ.

Grunnen til optimismen med tanke på utbredelse i utlandet slekter litt på tankegangen under elbilrevolusjonen her til lands:

Funker de elektriske lastesyklene på strengt norsk vinterføre, vil de i hvert fall funke i byer med mildere klima enn vi har her hjemme.

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!

Les også