Hopp til innhold

Amerikansk politi bytter til elbil: Fossilbiler ikke raske nok for politiet

OVERLEGEN: I videoen ser du hvor lett en elbil, i dette tilfelle en Tesla Model S, stikker fra politiet. Dette har politi i USA tenkt å gjøre noe med. Nå kjøper de inn elbiler framfor fossile. Video: DÆrik.

Politiet i USA har fått nok av å bli frakjørt av kriminelle som kjører elbiler. Derfor bytter de nå også til elbiler for å kunne holde følge.

Tidligere denne uka skrev elbil.no om den enorme effektøkningen årets mest solgte bilmodell har hatt siden elbilens inntog – hele 320 prosent på 10 år.

Dessverre har også kriminelle i USA fått øynene opp for elbilenes overlegne krefter. Nå har elektriske biler blitt førstevalget for de som ønsker å stikke fra politiet.

Så mye kraftigere er elbil enn fossil:

320 prosent mer effekt med elbil

Selv en av USAs raskeste politibiler, en Dodge Charger Pursuit med en 5,7 liters V8 HEMI-motor, blir lett parkert av en Kia EV6 GT som når 100 km/t dobbelt så raskt – 6,6 sekunder mot 3,2 for elbilen.

Ifølge insideevs.com har politiet over hele USA innsett at de må utvide bilparken sin for å tilpasse seg den nye virkeligheten. Nå er det elektriske biler som gjelder i jakten på kriminelle.

RASK: Politiet i USA er lei av å bli frakjørt. Nå tar de i bruk raske elbiler i jakten mot kriminelle. Her ser du en Mustang GT politibil som Georgia Tech-politiet har tatt i bruk.

Elbiler er overlegne

En sak fra WMTV 15 News i Madison, Wisconsin, viser til flere eksempler der politiet ikke har klart å holde følge med kriminelle som stikker av i elektriske biler.

Nylig stakk en mistenkt av fra politiet i en Tesla Model Y nær Georgia Tech College. Politiet mistet kjøretøyet av syne, da det smatt inn og ut av trafikken mens det holdt en hastighet på over 100 km/t.

Heldigvis klarte politiet å pågripe gjerningsmannen etterhvert.

Politiets to uniformerte elbiler endelig ute i aktiv tjeneste:

Godt fornøyd med testingen så langt

Kostnadsbesparelse

I tillegg til de åpenbare forbedringene i ytelse, er elektriske patruljebiler og utrykningskjøretøy mer et kostnadseffektivt alternativ.

Anslag fra New Hampshire viser at hver forbrenningsmotor som erstattes med en elbil sparer skattebetalerne omtrent 5.000 USD (53.000 kroner) per år.

Få en bedre elbilhverdag!

Få Elbilforeningens ladebrikke som gir deg enkel lading i Norge og Europa, eksperthjelp på elbil og lading, supertilbud på veihjelp og mange andre attraktive medlemsfordeler.

Georgia Tech-politiet forventer å spare 4.000 USD (43.000 kroner) bare i drivstoffkostnader etter å ha lagt til tre Mustang Mach-E GT-er i flåten sin.

South Pasadena, California, er den første byen i USA som erstatter sin fossile politiflåte med elbiler, noe som anslås å gi en besparelse på omtrent 400.000 USD, eller 4,2 millioner kroner.

UP-Terje har alltid kjørt Volvo med forbrenningsmotor:

Presset av kona til å ofre godlyden

Rekkevidde ingen hindring

Når biljakter utvikler seg i høy hastighet på motorveien, har elektriske politibiler den ulempen at de går tom for strøm raskere.

Dette gjelder også for en mistenkt som rømmer i en elbil, på samme måte som det gjør for fossilbiler som går tom for drivstoff.

I mange tilfeller tar motorveipatruljen over jakten etter en viss tid, uansett. Kan patruljen bruke en Model Y eller Mustang Mach E, om den fossile politibilen blir for treig, er sjansen større for lykkes, ifølge Insideevnews.com.

Mange fartssyndere har ikke fått med seg at Utrykningspolitiet tester elektrisk:

UP kniper råkjørere med sivile elbiler

Elbil.no skrev allerede i fjor om Utrykningspolitiet som tar råkjørere med sivile elbiler. Men den store overgangen til elektriske patruljebiler har latt vente på seg.

Elbilforeningen håper det skjer snarest – for uansett om du er på rett eller gal side av loven, elbiler er kriminELt raske!

Les også