Hopp til innhold

Elbilforeningens ladespalte: Hvordan finner man ut hva det koster å lade?

KAN LADING: Elbilforeningens ladeekspert Lars Godbolt svarer på spørsmål fra Elbilforeningens medlemmer i denne spalten på elbil.no. Foto: Jamieson Pothecary / elbil.no

Vet du hvor mye du betaler for strømmen når du starter hurtigladingen?

Elbilforeningens medlemsservice mottar en jevn strøm av henvendelser fra både ferske og mer erfarne elbilister som har spørsmål om alt mulig som har med elbil å gjøre.

Veldig mange av spørsmålene vi får dreier seg om lading.

I denne spalten svarer derfor vår ladeekspert Lars Godbolt på spørsmål mange har. Les tidligere spørsmål han har svart på her:

Elbilforeningens ladespalte:

Lade-Lars hjelper deg!

Dagens spørsmål:

Med den gamle dieselbilen var det mye lettere å finne ut av hvor mye man skulle betale for dieselen, da sto det klart og tydelig på et skilt som man kunne se fra veien. Med elbil er det ikke noe slikt. Hvordan skal man egentlig finne ut av prisen?

Lade-Lars svarer:

Elbilforeningen er enig i at ladeprisene er for utydelig merket slik det har vært frem til nå.

Det kan regnes som en av barnesykdommene i en fortsatt ung bransje at det ikke er noen klar og tydelig standard for dette. Det er fort gjort å starte ladingen uten å ha noen klar formening om hvor mye det vil koste.

Nye og moderne ladestasjoner har gjerne prisen oppført på skjermen, noe som i og for seg er ryddig, men da må man først ha kjørt opp til ladestasjonen og gått ut av bilen for å sjekke.

SÅNN KAN DET GJØRES: Det er ikke sikkert man trenger å finne opp hjulet på nytt for å opplyse om prisen på hurtiglading.

Myndighetene er klar over at dette er trøblete, noe de belyser i sin ladestrategi. Der står det:

«Nærmere informasjon om prisen må gis i umiddelbar nærhet til ladepunktet slik at forbrukerne kan bedømme innholdet før de begynner å lade. Det er ikke tilstrekkelig at denne informasjonen kun er å finne på selskapenes hjemmesider eller i app-løsninger.«

Videre i strategien etterlyses det også en markedsportal med prissammenligning. Det arbeides også med dette på europeisk nivå.

Synlig prising og offentlig prisportal kommer som krav i det i nylig godkjente AFIR-regelverket. Dette er også noe vi i Elbilforeningen presser på å få på plass.

Prisforvirret på ladestasjonen?

Nye regler kan gjøre det enklere

Så problemstillingen er absolutt på agendaen, men hva gjør man mens man venter på at bransje skal omstille seg?

I motsetning til bensin og diesel varierer ikke prisen per kilowattime på dagen, og ofte kan det gå måneder mellom hver gang ladeselskapene justerer prisen.

Hvis man ikke ønsker å gå inn i alle ladeappene til hvert enkelt selskap kan man for eksempel sjekke Elbilforeningens oversikt over ladepriser. Denne siden oppdateres hver måned eller når vi får beskjed om prisendringer:

Her får du prisoversikten:

Dette koster hurtiglading

Det er dog to unntak. Prisene hos Tesla varierer ut i fra tidspunkt på dagen og plassering – her må man nesten sjekke Teslas egen app.

I tillegg har også Recharge begynt med en lavere pris om natten:

Ladeselskapet Recharge introduserer nattpriser på hurtiglading:

Reduserer ladeprisen fra midnatt til 06:00

Mer av dette?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
– få elbilstoff og fordeler rett inn i innboksen!

Har du noe du lurer på angående lading? Meld deg inn i Elbilforeningen for å få svar fra våre fageksperter. Vi svarer våre medlemmer så fort det lar seg gjøre, avhengig av pågang og kompleksiteten på spørsmålet.

Bli medlem i dag!

Les også