Hopp til innhold

Test av Xpeng G3i: Du kan få denne på to uker, men som den maser!

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

SE VIDEO: Raskeste vei for å danne deg et bilde av nye Xpeng G3i.

Xpeng har fått en svært velkommen facelift, men de glemte å endre de viktige tingene.

Xpeng var en svært spennende nyhet da bilmerket kom til Norge i 2020. Det var den første kinesiske elbilen i Norge, med unntak av Volvo-fiserte Polestar

ANSIKTSLØFT: Nå er grillen og de store lyktene borte, og familielikheten med P7 større. Selfiekameraet som sto som en bul på taket er fjernet som ekstrautstyr fra det norske markedet.

G3 var første modell ut, og det man husker best var den ublyge kopieringen av Tesla:

Den kjempestore frontruta med tilhørende teite solskjermer. Den stående store multimediaskjermen med oppbygningen av menyer og designen på instrumentskjermen.

Alt var som snytt ut av nesa på Tesla Model X. Det samme var girspaken og måten man starter og kjører av gårde.

Ny front og tre mil kortere rekkevidde er blant de få nyhetene vi får denne gangen.

Test av Xpeng G3 Smart: Kunne nesten tro det var en Tesla

Nye krefter

Xpeng har hatt en trang fødsel i Norge og byttet importør etter et drøyt år i landet.

Nå er det et selskap under Motorgruppen (XBI), som også importerer Renault, Dacia, Mitsubishi og Hongqi, som skal selge merket.

Det betyr et større forhandlernett og flere servicesteder.

Vi tester den oppgraderte G3i, en kompakt forhjulsdrevet SUV på størrelse med Nissan Leaf.

SAMMA GAMLE: Hekken er identisk, med unntak av en liten i bak G3. Testbilen har sort tak. Det koster 6.000 ekstra.

Mye Tesla

De skjulte dørhåndtakene spretter ut når du nærmer deg bilen. Det er bare å hoppe inn og kjøre.

Håndbrekket nøler en smule med å slippe når du trykker inn gassen, men ellers kan det ikke bli enklere. Man har et tradisjonelt ryggekamera og 360 graders visning.

SER PÅ DE STORE: Det er ingen tvil om at Xpeng-designerne har myst mer enn én gang på Tesla Model X da G3 skulle konstrueres.

Enkel og komplisert

Det er litt merkelig at de ikke har begge visninger samtidig i den svære skjermen, for hver for seg dekker de ikke engang halve skjermen.

Og hvorfor må medialyden slås helt av når man rygger?

Føreren sitter i et 6-veis elektrisk justerbart sete. Passasjersetet derimot, mangler høydejustering.

Toppmodellen har semsket skinn og korsryggstøtte også, det har ikke modellen vi tester.

ENKELT: Det er superenkelt å forstå og navigere på skjermen, som også er responsiv. Blant annet radio, som mange bruker ofte, kan bygges opp med favoritter og store symboler som gjør den enkel i bruk.

Vi sitter ok i setet, men, men med strake armer og med dårlig plass til spesielt høyrebenet. Innerskjermen eller hvileplata er for nærme.

Og rattet kan bare justeres opp og ned, ikke trekkes til deg.

Betjeningen av skjermen er enkel, men krever at man går inn i menyer for det meste. Xpeng mener du skal snakke deg inn i menyene.

Da må du i så fall bable i vei på engelsk.

Legger man opp til slik betjening, bør man i det minste kunne snakke norsk med bilen.

DESIGN SELV: Visningen både på høyre og venstre side velger du selv med rulleknappene på rattet. Vi skulle ønske de hadde flere valg på kjørecomputeren, og helst at den kunne nullstilles.

Bilen har en lang liste med talefunksjoner du kan pugge, men å åpne og lukke vinduer og bakluke, slå på og av blinklys og vindusviskere etc., er strengt tatt enklere å gjøre med de fysiske knappene som allerede finnes.

Alle funksjoner av navigasjon, telefon, klimaanlegg, lys, kjøreprogrammer, setevarme og muligheten til enkelt å slå av den store skjermen i mørket, derimot, er det fint å slippe å lete på skjermen.

Om bilen skjønner deg, vel å merke.

GENIALE: Betjeningen på rattet ser ut til å være stjålet rett fra Skoda, og er så enkel i bruk som det kan få blitt. Ved å trykke på knappene på venstre og høyre side, velger man menyene.

Svært bagasjerom

Bagasjerommet skal visstnok være på 380 liter. Det virker mye større.

Når du løfter gulvet, åpenbarer det seg et gigastort rom under som nærmest mangler sidestykke, og som er godt egnet for myke bager.

Setene deles 40/60. Ellers er det få fasiliteter. Men den har ikke Frunk, altså bagasjerom foran, under det blytunge panseret.

MOBILSENG: Induksjonslader er ideelt plassert framme i midtkonsollen.

Overnervøs

Bilen spinner litt av gårde med sine 145 kW (197 hk) og 300 Nm på forhjulene.

Den er ikke så pigg som man kanskje skulle tro. 0-100 gjøres på 8,6 sekunder. Toppfarten er 170 km/t.

ABS-systemet er lit treigt og primitivt, og tillater til dels mye slipp før det griper inn. Det kan man leve med, men det rimer dårlig med det ekstremt høye sikkerhetsfokuset.

EKSTRA: Midkonsollen har ikke dobbel høyde, slik man ofte ser i dag, men er romslig med et stort rom med lokk over. Her kan man også lade. Det er ikke trådløst media her, og Apple Carplay/Android Auto finnes ikke.

Mas-mas-mas, over hele linja

Man vegrer seg nesten for å aktivere adaptiv fartsholder, for da får man en sikkerhetsleksjon på nærmere halvminuttet. Sjekk videoen i toppen av saken så får du høre den også.

Med andre ord: Ikke gjør dette om det er noe interessant på radioen, hvis du har radiosignaler, da. Denne bilen er nemlig følsom på DAB-signaler.

Det tar deg heller ikke mange minuttene før bilen maser om at du må holde i rattet, selv om du vitterlig gjør det. Filassistenten gnåler nemlig utrettelig om at du må holde deg i feltet, selv om du samvittighetsfullt ligger midt i for å unngå reprimande.

Funksjonen kan bare slås når bilen står stille – i park. Vi savner en knapp på en av rattbetjeningene for å slå den av, eller mulighet for å gjøre det via den berømte talefunksjonen.

MERCEDES-INSPIRERT: Har du eldre Mercedes og Tesla, kjenner du igjen denne. Her er det bare å sette seg inn og velge fartsretning, så er man i gang.

Når vi først er inne på knapper vi mangler:

Blinklyshendelen aktiverer også vindusviskerne. Der har de blendet av knappen på tuppen. Den burde hatt nødviskerfunksjon, gjerne med spyling, slik Mercedes har.

Nå må du i stedet vri på hendelen. Og vindusvisker bak finnes ikke.

Test av MG5:

Mest for penga?

Åpner du vinduet i høy fart, forteller bilen deg hvor farlig det er over høyttalerne, og lukker det igjen.

Og cruisekontrollen virker ikke i hastigheter over 120 km/t. Og det bør ikke være antydninger til nedbør, for da virker den ikke i det hele tatt.

SKAI IS THE LIMIT: Setene er bra nok. Elektrisk justering på begge sider, høydejustering kun på førerplass. Men fy, ingen fireveis justering av rattet!

Hvor er bilvertinnen?

Det eneste vi mangler, er en bilvertinne som går gjennom sikkerhetsinstruksene hver gang du skal kjøre.

Xpeng må løsne litt på snippen, for ikke å si sikkerhetsbeltet. For dét strammes av den minste ting. Den tror tydeligvis den skal krasje bare den ser en trafikkøy.

Bilen har mange hjelpesystemer innebygget, men de har en vei å gå, før det faktisk fungerer og ikke bare irriterer.

ISOFIX? Voksne får plass, men nakkeputene er farlig lave og ryggen bratt som en kirkebenk. ISOFIX-festene var vanskelig å finne, men de ligger i en spalte langt bak i selve seteputa.

Komfortabel

Det er synd med alt maset. For dette er en komfortabel bil, riktignok med litt støy når farten øker.

Fjæringsoppsettet er mykt og dempingen er føles behagelig. Men bak er de såpass myke at den slår i bunn hvis du kommer litt for fort over fartsdumpene.

Men det gjør ikke så mye. Putter du fem voksne i bilen, har de strengt tatt ikke lov til å ta med seg så mye som en kaffekopp som bagasje på grunn av bilens tillatte totalvekt.

SMÅTT: Xpeng er ikke maksimalt plassutnyttet for sin størrelse. 380 liter imponerer ingen. Heller ikke 760 liter nedslått.

Lader sakte

420 kilometer rekkevidde holder for de fleste. På vår testrute viser den måtehold og forbruket ender på 1,4 kWt per mil.

Det er god sommertemperatur og tørre veier, og det gir oss en rekkevidde på hele 475 km fra batteriet på 66,5 kWt netto. Det er bra!

STØRST I KLASSEN? Under bagasjeromsgulvet finner vi et svært rom. Sjekk videoen øverst i saken for å se hvor mye vi får plass til i bagasjerommet.

Men det er verdt å få med seg at bilen mangler varmepumpe, så rekkevidden på vinterstid kan bli unødvendig kort.

Langturer med ladestopp vil du helst unngå. For CHAdeMO-ladekontakten betyr sakte lading.

Den legger seg tett opptil 50 kW fra start og holder seg der til 80 prosent. Da halverer den ladehastigheten.

Fra 5 til 90 prosent brukte vi én time og 21 minutter. Mellom 20 og 80 prosent brukte vi 50 minutter.

TREIG: CHAdeMO betyr laaaang ventetid ved hurtigladerne. Luxusbilen Lexus lider samme skjebne, og ble nødt til å sette ned prisen til samme nivå som Xpeng.

Hard konkurranse

Xpeng kan være et trivelig bekjentskap og gir lang rekkevidde for pengene.

Prisen starter på 369.900 og vår testbil koster ytterligere 6.000 på grunn av totonelakk.

De naturlige konkurrentene er MG5 og MG ZS EV, men når prisen nærmer seg 400.000 kroner, begynner Cupra Born, Tesla Model 3 og VW ID.3 å nærme seg innen rekkevidde også.

De tilbyr det samme, og til dels mye mer.

Det største fortrinnet 3Gi har, er at du kan få den på to ukers varsel.

Den største ulempen er ladehastigheten på hurtigladere. Men lader du stort sett hjemme blir jo ikke dette ditt største problem …

Stor trippeltest: Elbilene som gir mest for pengene

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!