Hopp til innhold

Elbilforeningen feirer 25 år med jubileums-show: Se sendingen her!

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

TALKSHOW: Elbilforeningens generalsekretær i rollen som programleder, her i samtale med Kari Elisabeth Kaski og Trine Skei Grande.

Norsk elbilforening fyller 25 år i år. Det markerer vi her med prisutdeling og boklansering – i et fullstendig utslippsfritt talkshow med like utslippsfrie kjentfolk som gjester.

1995: OL på Lillehammer hadde akkurat gått av stabelen, internett var noe vi så vidt hadde hørt om og mobiltelefoner var tunge mursteiner noen få av oss gikk rundt og briefet med. Hva med elbiler? Det var noen i manges øyne komiske, stuttvokste Donald-kjøretøy bare de færreste av oss faktisk hadde observert ute i trafikken, og enda færre hadde troen på at hadde noe som helst med fremtiden å gjøre. Så feil kan man ta. Se Elbilforeningens jubileumssending her: 

En elektrisk folkebevegelse blir til

La oss gå tilbake til 1995 – det er nemlig én ting til de fleste av oss husker fra det året: At det nettopp var blitt «typisk norsk å være god». Det hadde vi fra Gro. Noen bare lo av det. Andre lot seg inspirere. – Kanskje var det noe av pågangsmotet Brundtland refererte til som førte til Norsk elbilforenings spede begynnelse i 1995, da en håndfull teknologioptimister og håpefulle nerder famlende begynte å organisere seg med et håp om å hjelpe frem en mer klimavennlig hverdagstransport? Den som spør er Christina Bu, generalsekretær på sjette året i Norsk elbilforening, folkebevegelsen og interesseorganisasjonen som på folkemunne like gjerne går under navnet Elbilforeningen. Og i dag er elbilene verken stuttvokste eller komiske, og over 60 prosent av nybilsalget er nå elektrisk. Nærmere 350.000 elbiler ruller rundt på norske veier og Norsk elbilforening teller over 80.000 medlemmer i det som er verdens soleklart største elbileierorganisasjon – og det i et av verdens minste land. Samtidig har Norge det laveste klimagassutslippet på 26 år, salget av fossilt drivstoff stuper og vår gode, gamle oljenasjon vil for første gang nå et nasjonalt klimamål siden vi begynte med slikt i 1990. Den norske elbilsatsingen er en sentral faktor i alt dette. Med andre ord: Er det ett område som Gros slagord fortsatt kan brukes på 25 år senere, er det på den miljøpolitiske suksesshistorien som den norske elbilrevolusjonen utgjør. – Hadde det ikke vært for Norge, ville få hatt tro på at en global elbilrevolusjon er mulig. Det er det stadig flere i verden som våger å tro på nå. Og hadde det ikke vært for Norsk elbilforening, ville dagens norske elbileventyr antakelig aldri blitt virkelighet, sier Christina Bu.
TALKSHOW-VERT: Christina Bu debuterer som programleder i Elbilforeningens 25-årsjubileumssending.

Leder jubileumssending

Når Elbilforeningen nå feirer sine 25 år, markeres det blant annet gjennom en stor jubileumssending som generalsekretæren selv leder. – Hva får vi se i denne jubileumssendingen, Christina Bu? – Mange fantastisk spennende gjester som sammen med oss har bidratt til å drive frem den norske elbilsuksessen. Sammen skal vi snakke masse om den eventyrlige elbilutviklingen vi har hatt i Norge og hva den har betydd for norsk transport og klima. Og ikke minst skal vi snakke om elbilfremtiden, både om det stadig nærmere målet om å kun selge nullutslippsbiler fra 2025 og om elbilfremtiden globalt. Dessuten viser vi jubileumsfilm, og ikke minst skal vi dele ut Elbilforeningens ærespris, «Årets Buddy». – Hvem vinner prisen? – Det vet ikke vinneren engang. Og nei, jeg røper ingenting her, du får se jubileumssendingen selv.

Celebre gjester

På gjestelisten til Elbilforeningens 25-årsjubileumssending finner du blant annet disse bursdagsgjestene: I tillegg kan programleder Christina Bu friste med videohilsener fra både fjernt og nær: – Det blir nesten som Eurovision, bare med litt mindre fyrverkeri og dårlig musikk, spøker hun. – Og dermed er standarden satt for de neste 25 årene? – Som 25-åringer flest, har vi fremtiden foran oss. Og den skal bli utrolig spennende. Vanvittig mye har skjedd siden Elbilforeningens spede begynnelse og frem til her vi er i dag. Men jeg tror enda mye mer vil skje i løpet av de 25 neste, avslutter Christina Bu.