Hopp til innhold

Elbilforeningens vintertest 2024: Sjekk tipsene – så fort blir det farlig med tilhenger på glatta

SE VIDEO: I denne delen av årets vintertest beveger vi oss på – og over – grensen for når tilhengeren mister grepet på vinterføre. Det siste du bør gjøre er å bremse. Alle foto og video: Jamieson Pothecary/elbil.no

Vi tester yttergrensene for kjøring med tilhenger på vinterføre – og får noen erfaringer og gode råd underveis som kan hjelpe deg å unngå potensielt fatale ulykker.

Nordmenn er et tilhengerfolk, men kjøring på vinterføre er ingen spøk, særlig ikke når tilhengeren plutselig fyller hele sidespeilet i en høyresving.

I denne delen av årets vintertest tester Elbilforeningen for første gang yttergrensene for kjøring med tilhenger på vinterføre, og får med oss noen potensielt livreddende tips underveis.

Også for vår ytterst erfarne sjåfør for anledningen er det snakk om en slags debut:

– Det er første gang jeg gjør en slik test med tilhenger på Rudskogen på vinterføre. Jeg er litt spent, innrømmer Rudskogen-instruktør Hans-Martin Hallberg før vi går i gang.

Tilhengeren vi bruker har en egenvekt på 275 kilo. Maksvekt er 1.000 kilo, mens vi har fått lastet den med 500 kilo stålrammer.

DEBUTANT: Både på jobb og fritid har Hans-Martin Hallberg kjørt mye med tilhenger, men aldri blitt utfordret på en slik måte som vår bestilling her. Han har en lang historie med motorsport, og har dessuten kjørt flere runder på Rudskogen enn de aller fleste også som instruktør.

Tilhengeren er ganske typisk, både i størrelse og tyngde, for hva nordmenn trekker med seg.

Med sine 775 kilo kan den fort svinge ut som en pendel i en høyresving. At utleiehengeren er utstyrt med helårsdekk (merket M+S) gjør ikke saken bedre.

Når den plutselig fyller hele speilet kan det absolutt være fare på ferde, først og fremst for møtende trafikk.

Elbilforeningens vintertest 2024:

Dette tester vi i vinter

Sving og høyt tyngdepunkt

I denne testen ser vi altså på grensen for når det slipper, og om det er noen forskjeller på de to bilene som trekker: Nio EL6 og Volkswagen ID. 7.

Førstnevnte med firehjulstrekk, den andre med bakhjulstrekk.

Til slutt gir vi råd om hva man bør foreta seg hvis hengeren plutselig ligger bredt.

Lasten på tilhengeren stikker en god meter opp fra planet, og er godt sikret med lastestropper.

Men hva med tyngdepunktet, kan det bli en utfordring å få hengeren med gjennom svingene?

– Tyngdepunktet er utvilsomt høyt, men vi skal nok få den gjennom svingen. Så blir det interessant hvilken effekt tyngdepunktet gir på øvelsen vi skal gjennomføre, sier Hallberg.

I testen bruker vi den lange svingen før langsiden på Rudskogen.

Men vi nøyer oss ikke med bare last på hengeren. På noen runder fyller vi også opp baksetet med tre voksne, for å se om det er noen merkbar forskjell, målt mot kun fører og passasjer foran.

Se videoen øverst for å se hvordan det gikk.

Elbilforeningens vintertest 2024:

Trenger du egentlig firehjulstrekk på ubrøytet vei?

Hva er under- og overstyring?

I de innledende forsøkene føler vi oss fram med ID.7 først, i 40 km/t, uten tilhenger og ekstra passasjerer i baksetet

– Kanskje greit å legge oss i midten her. Det er varierende feste i svingen, men akkurat her sitter det greit nok, kommenterer Hallberg.

– Så kommer vi ut i slushen her, og da begynner det å understyre litegrann.

UNDERSTYRING: Til tross for at ID.7 er bakhjulsdrevet, reagerer den – under press – stort sett med mindre svingrespons enn rattutslaget skulle tilsi.

Understyring er mindre svingrespons enn rattutslaget skulle tilsi, og betyr at bilen typisk styrer i retning grøfta.

Så har vi det motsatte, nemlig overstyring. Det er mer svingrespons enn rattutslaget skulle tilsi, og betyr at hekken legger seg ut i sladd.

– Det jeg opplever her, er at ESP-en (elektronisk stabilitetskontroll) kobler inn tidligere når du får en overstyring. Førerstøttesystemene merker når rattutslaget ikke er riktig i forhold til bilens posisjon, påpeker Hallberg.

Idet vi øker til 55 km/t, understyrer ID.7 veldig.

– Full gass, og systemene hjelper meg. Jeg merker at det starter med å understyre, og så overstyrer det. Jeg ser at systemene er på jobb hele tiden for å hjelpe meg.

MIKS: Nio EL6 reagerer med både under- og overstyring under press når vi prøver oss fram uten tilhenger. Generelt bruker den dermed mer av svingen enn ID.7.

I Nio EL6 går vi inn i svingen i 44 km/t.

– Og her skjer det jo ingenting?

– Nei, det skjer ingenting. Jeg får ikke noe opp i displayet her om at ESP slår inn, så det må jeg bare føle. Det føltes som om systemene ikke slo inn nå. Og så jobber de plutselig …

Inntrykket er at ESP-systemet virker mer usikkert i vurderingene enn i ID.7. Det er først overstyring, så understyring, og vice versa. Den bytter på mye mer.

– Sånn sett så må jeg si at ID.7 leverte en mer forutsigbar hjelp fra ESP-systemet. Jo mer jeg åpner rattet, jo mer overstyring får jeg, altså. Og når jeg sier at jeg åpner rattet, så betyr det at jo mer jeg retter opp, jo mer flytter bilen driften til bakhjulene.

Ladeselskapet Ionity gjør seg mer attraktive:

Halverer abo-prisen og skrur ned ladeprisen

Nio EL6 med full pakke

I neste runde kjører vi Nio EL6 med fem voksne i bilen og tilhengeren på slep.

– Nå tror jeg vi skal starte litt roligere. Jeg tror vi legger oss rundt 40 km/t. Nå kommer hengeren allerede. Nå kommer den, og ligger ute hele tiden. Og der … hentet den seg inn. Jeg synes vi fikk hekken mer ut. Ikke mye, men litt mer med denne bilen.

Hallberg understreker at det er ekstremt viktig å følge med i speilene når man kjører med tilhenger på vinterføre.

– Og særlig sidespeilene. Det er spesielt viktig. Det er i sidespeilene du vil se om hengeren kommer.

ELEKTRISK ANHENG? Nei, tilhengeren har ikke elektrisk motor på akselen selv om EA-skiltet kanskje kunne gi et inntrykk av det. Nio EL6 jobber med å få tilhengeren gjennom svingen, men stabilitetskontrollen er ikke alltid til hjelp.

Etter flere forsøk, også med inngangsfart på rundt 50 km/t, er han ikke helt fornøyd: 

– Det som er interessant, er at systemene gjorde det motsatte … det er kanskje litt teit, dårlig gjort å si, men systemene gjorde det motsatte av hva de bør. Det de gjorde var å bremse bilen. Og det vi opplevde da? Hengeren kom enda mer.

– Hvis du hadde kjørt full brems der, hadde hengeren kommet med et smell…

– Ja, da hadde vi tverret. Så hadde vi måttet levere tilbake en bil med skader i bakparten.

– Man må ha lave skuldre, puste med magen, ikke la seg stresse og ha minst mulig rattutslag. Store ratt rattutslag kan få stor innvirkning på ekvipasjen.

Veihjelp fra Viking

Kun kr 475,– for 12 måneder – uten egenandel.

Volkswagen ID.7 med alt

I siste runde har Volkswagen ID.7 i tillegg til oss to foran, fått tre personer i baksetet og tilhenger på kroken. Vi starter i tilsvarende hastighet som med EL6.

– Jeg kjenner at bilen umiddelbart har en litt annen måte å operere på nå, med hengeren bak, enn da vi kjørte uten.

– Systemene kobler ikke inn … der kommer hengeren. Systemene er så vidt innpå, bilen ligger helt stabilt. Hengeren retter seg ut. Null affisering. Jeg behøvde ikke å tenke på noe som helst, egentlig, annet enn å bare følge med på at hengeren kom. Jeg måtte bare passe på at jeg da ikke begynte å bremse, for da hadde jo hengeren tverret.

GI GASS: Når tilhengeren er på vei til å legge seg på linje med bilens hekk, er det ikke bremsepedalen man skal bruke for å få den inn på linje igjen.

Deretter prøver vi oss med inngangshastighet rundt 50 km/t.

– Se på den, der kommer den. Så får vi kontra over mot den andre siden. Det er jo litt gøy også, da. Hadde vi ikke vært oppmerksomme på at vi ikke må gå av gasspedalen, hadde hengeren tverret ordentlig der.

For: Tilhengerens pendeleffekt forsterkes hver eneste gang vekten flytter seg fra den ene til den andre siden. Til slutt blir det umulig å ta hente inn stadig hardere kontrasladder.

Husk: Ikke brems for å rette inn hengeren

Etter at testen er gjennomført, konkluderer instruktør Hallberg på denne måten:

– Hovedinntrykket er at begge bilene er veldig gode å kjøre med tilhenger. Det er dessuten en stor fordel å ha firehjulstrekk.

Det er til slutt det som gjør at EL6 trekker det lengste strået i øvelsen, selv om Hallberg mener ID.7 har noe mer raffinert stabilitetskontroll.

– Det oppleves litt bedre på et vis, men totalt sett synes jeg at EL6 klarer seg best med tilhenger. Det har nok med noe høyere vekt å gjøre, og dessuten at den har firehjulstrekk.

PASSASJER: Testansvarlig i Elbilforeningen, Ståle Frydenlund, overlot førersetet til den erfarne Rudskogen-instruktøren Hans-Martin Hallberg i denne testen.

Nettopp bilenes vekt er en fordel, siden det skal mye mer til at tilhengeren tar herredømme over bilen. Men det kan, som nevnt, være krevende nok når tilhengeren plutselig fyller hele speilet, og ligger 90 grader mot bilen.

– Det absolutt siste du skal gjøre, er å gå av gasspedalen og/eller bremse. Da forsterker du bare effekten pendeleffekten tilhengeren har.

Om dette skulle skje i en høyresving, vil det fort kunne føre til en alvorlig møteulykke.

Dette er de viktigste rådene:

HENGERTILHENGER: Norsk elbilforening har alltid argumentert for at elbiler skal kunne trekke tilhenger. I dag er det et godt utvalg av biler som er typegodkjent for jobben, men vektene varierer. Volkswagen ID.7 med bakhjulsdrift kan trekke 1.000 kilo.

Var det noe spesielt du la merke til av forskjeller mellom bilene på bare oss to og fem i bilen, da vi kjørte uten tilhenger?

– Jeg opplever at kjøreegenskapene er vesentlig bedre når vi fyller bilene. Med mer vekt sitter bilen bedre på veien, og får et bedre avtrykk på vinterføret. Da vi kjørte med fem i bilen og tilhenger, opplevdes det som at man blir mer «overlegen» tilhengeren. Det er vanskeligere for tilhengeren å dra med seg bilen hvis den begynner å pendle.

PS. I denne testen var tilhengeren korrekt lastet og stroppet, med lastfordeling til å matche begge bilenes tillatte kulevekt (75 kg). Vi vurderer å se nærmere på lastsikkerhet på tilhenger i en senere test.

Les også