«Elbilisten 2021»: Momsfritak aller viktigst for at vi velger elbil

MOMSFRITAK FORTSATT AVGJØRENDE: Over 15.000 norske elbilister har svart på hva de mener er de viktigste fordelene med elbil, og hele 80 prosent av dem har plassert momsfritak på topp.

Hele 80 prosent av elbilistene sier momsfritak er den klart viktigste elbilfordelen.

Det kommer frem i den store spørreundersøkelsen «Elbilisten 2021», gjennomført av Norsk elbilforening.

Over 15.000 norske elbilister har svart på hva de mener er de viktigste fordelene med elbil. Momsfritak var soleklart i tet, og på andreplass kom fritak fra engangsavgift. Dette svaralternativet har blitt oppgitt av 69 prosent av elbilistene i undersøkelsen.

LES OGSÅ: Stadig flere klarer seg med bare elbil

Norsk vinneroppskrift

– Elbiler er biler uten klimagassutslipp, men elbilene er fortsatt dyrere i produksjon enn forurensende biler. Norge har skapt en vinneroppskrift ved å gi de mest miljøvennlige bilene fritak fra kjøpsavgifter. Derfor er vi det fremste elbillandet i verden, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

For perioden januar til og med juli 2021 var elbilandelen i nybilsalget på 58 prosent, viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken.

– Elbilpolitikken må bygge videre på det som fungerer. Bare slik kan elbil bli for alle, sier Christina Bu i Elbilforeningen.

MANER TIL ANSVAR: – De som får regjeringsmakt etter stortingsvalget har et stort ansvar for å ta vare på den aller største suksessen i klimapolitikken, sier Elbilforeningens Christina Bu.

LES OGSÅ: Turistmålene hvor du kan lade elbilen under besøket

– Et stort ansvar

I undersøkelsen svarer videre over halvparten av elbilistene at de faktisk ikke ville kjøpt elektrisk bil uten fritak fra moms, og nesten like mange svarer de ikke ville kjøpt elbil uten fritak fra engangsavgift.

– I 2025 skal nybilsalget være utslippsfritt. De som får regjeringsmakt etter stortingsvalget har et stort ansvar for å ta vare på den aller største suksessen i klimapolitikken, fastslår Christina Bu.

Prøv vår nye veiviser i elbiljungelen: Elbilvelgeren 

Fakta om «Elbilisten 2021»
  • Elbilisten er en årlig spørreundersøkelse gjennomført av Norsk elbilforening blant norske elbileiere.
  • Elbilisten 2021 er den tiende undersøkelsen som er gjennomført.
  • Undersøkelsen gir blant annet svar på hvem elbileierne er, hvorfor de valgte elbil, hvordan de bruker elbilen og hvor fornøyde de er med elbilen sin.
  • Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 6. april – 5.mai 2021.
  • 15.464 personer har svart på undersøkelsen.