Hopp til innhold

Ventetiden er over i Tyskland: Her ruller de første bilene ut av Teslas nye gigafabrikk

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

KLARE FOR AVGANG: De 30 første bilene fra Teslas nye storfabrikk utenfor Berlin finner veien til sine eiere i dag.

Første levering til Norge ventes i løpet av måneden.

Teslas Gigafactory Berlin-Brandenburg har hatt en trang fødsel. Etter offentliggjøring av planene i november 2019, startet byggingen raskt våren 2020.

Siden har problemene stått i kø, knyttet til diverse godkjennelser fra tyske myndigheter. Lokale miljøverngrupperinger har også forsøkt å stikke kjepper i hjulene, senest i forbindelse med en stevning som forsøkte å frata bilprodusenten vannlisensen den er avhengig av for å drifte fabrikken.

Kan miste vannlisens:

Nytt hinder i veien for Teslas gigafabrikk i Tyskland

12.000 ansatte og 500.000 biler i året

For drøyt to uker siden var imidlertid alle offisielle godkjennelser på plass, og Tesla har ikke rotet bort mye tid siden. I dag leveres nemlig de 30 første bilene fra fabrikken til sine nye tyske eiere.

Elon Musk tok turen til Tyskland i forbindelse med begivenheten, og skrev på Twitter mandag at han ser frem til å overlevere de første bilene fra det nye anlegget.

Tesla skriver i en pressemelding at dette er første Model Y Performance i Europa. Innledningsvis er det denne bilen det skal handle om ved Gigafactory Berlin-Brandenburg, som skal levere Model Y Performance til alle europeiske Tesla-markeder.

Gigafactory Berlin-Brandenburg, som har fått navnet sitt fra den nærliggende tyske hovedstaden og sin vertsstat Brandenburg, kombinerer flere produksjonsenheter på den 300 hektar store tomten.

Når alle enheter er i full drift vil omtrent 12.000 ansatte produsere biler, battericeller, batterier, elektriske motorer, plastikkdeler, seter, aksler og mye mer.

Med en årlig potensiell produksjonskapasitet på 500.000 Model Y og opptil 50 GWt batteriproduksjon, er dette den største fabrikken for elektriske biler, målt i kapasitet, i Europa, skriver Tesla i meldingen.

Grønt lys for Tesla i Tyskland:

Får endelig åpne kjempefabrikk – men flokene florerer

Sprekere Model Y

Mer enn 3000 ansatte har allerede startet å jobbe ved fabrikken, og Tesla skal rekruttere flere tusen i månedene som kommer.

Reuters skriver at den amerikanske JP Morgan anslår at den nye fabrikken vil produsere 54.000 biler i 2022, økende til 280.000 neste år og så full kapasitet med 500.000 biler innen 2025.

GIGANT: Teslas nye fabrikk i Tyskland får en produksjonskapasitet på 500.000 biler i året.

Model Y var Norges mest solgte personbil i fjor, og har inntatt toppen av salgsstatistikken også i år. Mange spente kunder venter garantert på utlevering av sin Model Y Performance, som har følgende oppgraderte ytelser sammenlignet med Long Range-versjonen:

Model Y Performance kommer med WLTP-rekkevidde på inntil 514 kilometer, mens Long Range-versjonen har inntil 533 kilometer.

Billigste modell 40.000 dyrere:

Tesla skrur opp prisene for andre gang på en uke

Tesla skriver at den tyskproduserte Model Y Performance kommer til Norge innen utgangen av inneværende måned. Dermed kan de første kundene vente seg sin bil i april.

Les også

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!