Hopp til innhold

Skal frakte passasjerer i 2023: Lager robottaxi av Hyundai Ioniq 5

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets bil i verden menneskeliggjøres i ny, storstilt videokampanje.

Ioniq 5 er blitt en stor suksess for Hyundai. Elbilen selger godt i Norge og tidligere i vår ble den kåret til årets bil i verden i den prestisjetunge kåringen «World Car of the Year».

Ioniq 5 fikk den høythengende utnevnelsen av en jury bestående av 102 motorjournalister fra 33 land over hele verden i kamp med 27 konkurrenter i alle prisklasser og segmenter. Ioniq 5 vant også i kategoriene «Årets elbil» og Årets design».

Test av Hyundai Ioniq 5:

Nytt romskip i klassen

Selvkjørende på nivå 4

Nå jobber den sørkoreanske produsenten med å gjøre Ioniq 5 selvkjørende. Hyundai har inngått partnerskap med selskapet Motional, som er verdensledende på selvkjøringsteknologi. Sammen skal de tilføre Ioniq 5 utstyr og software som skal gjøre den selvkjørende på nivå 4 på SAE-skalalen.

Det var Bil24.no som skrev om dette først her hjemme.

Nivå fire betyr at bilen kan kjøre av seg selv i tilpassede områder, uten menneskelig assistanse. SAE-skalaen går fra null til fem, der nivå fem innebærer at bilen er selvkjørende under alle forhold, uavhengig av hvor den befinner seg.

Toårig prøveprosjekt med autonom elbuss i Stavanger:

Nå er Norges første store selvkjørende elbuss i rute

Starter i Las Vegas neste år

Hyundai har laget en storstilt global videokampanje for å lansere satsingen. I den første filmen møter vi en ung dataingeniør som jobber med å gjøre Ioniq 5 selvkjørende.

I en tilbakeskuende sekvens forteller hun om hvor trygt og hensynsfullt faren hennes kjørte, og at målet hennes har vært å utstyre den selvkjørende bilen med de samme egenskapene.

I den neste filmen får vi være med når når en robotingeniørstudent og hennes to venner blir hentet av den selvkjørende bilen. I likhet med den første filmen, er stemningen god også her.

Hyundai skriver i en pressemelding at Motional skal begynne å å frakte passasjerer med selvkjørende Ioniq 5 allerede i 2023. Las Vegas er første by ut, deretter følgere flere andre amerikanske storbyer.

Les også

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!

Les også