Hopp til innhold

Norske Freyr legger ny batterifabrikk til USA: Bygger Mo i Rana-kopi i Amerika

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

INN I USA: Freyrs medgründer og administrerende direktør, Tom Einar Jensen, midt i bildet, sammen med lokale myndigheter i Coweta.

Norske Freyr vil bli verdens største og reneste produsent av batterier. Nå bygger de Giga America i USA, en blåkopi av Giga Arctic, som er under oppføring i Mo i Rana.

Det norske firmaet Freyr er en av mange batteriprodusenter som ønsker å bygge batterifabrikker i Norge.

Men nesten parallelt med anlegget som skal bygges i Mo i Rana, skal Freyr bygge et tvillinganlegg i USA, nærmere bestemt i Coweta County i delstaten Georgia.

Gode støtteordninger

Grunnene er åpenbare. Det grønne skiftet har skutt fart under president Biden og finansieringen er langt enklere, både lokalt og nasjonalt.

Det vanker penger fra staten Georgia og Coweta County i tillegg til de forventede produksjonsskattefradragene knyttet til den nylig vedtatte inflasjonsreduksjonsloven.

Ny NHO-rapport: Nå må det satses på batterier i Norge!

I tillegg vil Freyr søke om tilskudd og/eller direkte lån hos U.S. Department of Energy til utviklingen av Giga America-fabrikken.

Freyr gikk på amerikansk børs 8. juli i fjor, som det åttende norske firmaet i historien.

Enormt marked

Det amerikanske energilagringsmarkedet, som allerede er det største i verden, forventes å oppleve enorm vekst i løpet av de neste årene.

Ifølge det norske analysefirmaet Rystad Energy, som også har kontorer i USA, vil det kreves en batterilagringskapasitet på 4,5 TWh fra USA og Europa innen 2030 for å holde klimautslippene innenfor et 1,6-graders klimascenario.

Bakgrunnen er at når man går over til et grønt skifte, med mer sol og vind som energikilder, kreves det batterier for å mellomlagre energi, mot dagens olje og gass som lagres i tanker og vann som lagres i magasiner.

Norge bør bygge batterifabrikk

Under samme scenario forventer Rystad at den årlige etterspørselen etter lagring i USA og Europa vil nå 1,4 TWh innen 2030, noe som vil være en 34-dobling fra anslått tilsvarende årlig etterspørsel i 2022.

Anlegget i USA

Mange arbeidsplasser

I løpet av de kommende månedene starter detaljert prosjektering av Giga America. Den innledende fasen vil bli en celleproduksjonsmodul på omtrent 34 GWt.

Det er det samme som første trinn i Norge. I USA skal de bygge en generasjon av 24Ms USA-baserte SemiSolid-batterier, fordi det er det markedet etterspør.

Første trinn er anslått til å koste 1,7 milliarder dollar.

Freyr anslår at 520 jobber blir direkte tilknyttet fabrikken, og et mangedobbelt antall stillinger i næringer tilknyttet fabrikken.

Mange av næringene som oppstår vurderer Freyr å gå inn i selv.

Verdiøkende oppstrøms- og nedstrømsmoduler, samt ytterligere celleproduksjonslinjer, forventes å gi totale kapitalinvesteringer til over 2,6 milliarder dollar frem til 2029.

Freyr er i full gang med bygging av fabrikk i Mo i Rana.

– Vil vokse raskt

Etter fullføring av alle de planlagte byggefasene, forventes Giga America-komplekset å være en av de største utviklerne innen battericelleproduksjon globalt.

– Å ekspandere til USA har vært et grunnleggende aspekt av Freyrs langsiktige strategi fra starten, og med det nylige vedtaket av inflasjonsreduksjonsloven, forventer vi at USAs etterspørsel etter batterier for energilagringssystemer, biler og andre løsninger for elektrisk mobilitet vil vokse raskt i løpet av neste tiår, sa Tom Einar Jensen, Freyrs medgründer og administrerende direktør under kunngjøringen om ekspansjonen.

Freyr har ambisjoner om å akselerere utviklingen av Giga America parallelt med den pågående byggingen av Giga Arctic i Mo i Rana, Norge.

Presentasjon av batterifabrikken i Mo i Rana.

Grønn produksjon

Forholdene ligger ikke automatisk til rette for grønn produksjon i USA, slik de gjør det i Mo i Rana.

Men Jensen sier i et videointervju med Rodger Atkins i Electric Vehicles Outlook at det vil være meningsløst å produsere og lade batteriene med ikke fornybar energi.

Derfor er de i gang med å evaluere rene strømforsyningsløsninger for Giga America-prosjektet med U.S.A. Independent Power Producers (“IPPs”).

Målet er, akkurat som i Mo i Rana, å produsere de reneste batteriene i verden.

Regjeringens batteristrategi lagt fram:

10 grep for å gjøre Norge til en ledende batterinasjon

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!

Les også