Nå er Audi e-tron ikke lenger en hemmelighet

Den produksjonsklare utgaven av Audi e-tron er endelig vist fram, i San Francisco. Norsk prislapp starter på drøyt 650.000 kroner.
NYHETSKOMMENTAR: Det er nok en god del forhåndsbestillere i Norge som følger litt ekstra godt med i dag.
Det er lenge siden vi fikk se de første bildene av konseptbilen, og underveis til lanseringen har det vært mange informasjonsdrypp. I praksis har vel Audi aldri klart å dele opp en lansering av et nytt produkt i så mange deler.
En av dem fikk vi servert under bilutstillingen i Genéve i vinter, da e-tron var kamuflert.
Normalt sett er ikke en Audi helt seg selv før man har lagt til betydelig fra rikholdige oversikter av ekstrautstyr, men det må tas forbehold om detaljene som kommer fram her. Likevel er det ikke usannsynlig at en typisk «norsk» utgave havner nord for 750.000 kroner.
Ved normallading kan e-tron utnytte inntil 11 kW (TN-nett, 400V/16A). For de fleste nordmenn er det imidlertid det tradisjonelle IT-nettet med 230 volt som gjelder, og da er den teoretiske makseffekten 7,4 kW/32A. Når det gjelder muligheten til 22 kW-ombordlader, er den varslet «i løpet av 2019».
Framtidige eiere som vurderer dette som essensielt, må derfor sette seg på gjerdet i påvente av at dette utstyrspunktet blir tilgjengelig.
Audi opplyser samtidig at batteriets elektrolytt vil fryse hvis temperaturen faller under 28 minusgrader, og at bilen da ikke vil røre seg av flekken. Måten å unngå at dette skjer er å ha bilen koblet til ladekontakt hvis/når det blir skikkelig kaldt, men selv i Norge vil så lave temperaturer selvsagt være unntaket.
Firehjulsdriften er på plass ved hjelp av elmotor foran og bak, og det maksimale dreiemomentet på 664 Nm (kun tilgjengelig i åtte sekunder av gangen, ellers er tallet 561) er litt høyere det oppgitte for 100D-versjonen av Tesla Model X. 0-100 km/t skal forresten gå unna på 5,7 sekunder, og er dermed ikke råest i klassen.
Sist, men ikke minst viktig: De endelige batterispesifikasjonene plasserer seg omtrent som ventet. Batteripakken inneholder 36 moduler, hver med 12 celler (totalt 432). Bruttokapasiteten skal være 95,4 kilowattimer (kWh), mens det ennå ikke er kommunisert noe om netto, tilgjengelig kapasitet til kjøring.
Og rekkevidden? Audi antyder fortsatt over 400 kilometer etter den nye WLTP-målesyklusen, men det endelige tallet er ennå ikke fastsatt av uavhengig(e) testorgan(er).
PS. De første bilene kommer trolig til Norge på tampen av året, men det er foreløpig uklart om noen kunder får biler før vi skriver 2019.
