Hopp til innhold

Slik vinner du elbildiskusjonen #8: Bryr elbileierne seg mer om økonomi enn miljø?

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagens elbilmyte: Elbileiere – og særlig Tesla-eiere – tenker kun på lommeboken og bryr seg fint lite om miljøet.

I denne artikkelserien tar Elbil.no for seg diverse elbilmyter – og ser på i hvilken grad det er hold i dem. Myte: «Elbilistene tenker bare på de økonomiske fordelene når de skaffer seg elbil, og bryr seg ikke om miljøeffekten.» Irrelevant. Miljøgevinsten er den samme, uansett hva motivasjonen måtte være hos hver enkelt av oss for å bytte til elbil. Det spiller ingen rolle om elbilistene hadde lommeboken sin i tankene da de valgte å gå for elbil – eller om de for den del kun tenkte på hva de skulle ha til middag den dagen. Det som teller, er at klimautslippene fra den enkelte bilen i et livsløpsperspektiv er langt bedre for miljøet enn om bilkjøperen hadde valgt seg en fossilbil. At elbilinsentivene våre folkevalgte har satt ut i livet faktisk fungerer etter hensikten, gir liten grunn til å stille spørsmål ved «den egentlige» motivasjonen hos den som spiser gulroten som tilbys.

Men likevel …

Med det premisset i bakhodet, kan vi kanskje likevel koste på oss å se på om myten likevel skulle være inne på noe? I Norsk elbilforenings store undersøkelse «Elbilisten 2018» fikk respondentene følgende spørsmål: Hvilken av disse to grunnene var viktigst for ditt valg av elbil: Økonomiske fordeler eller miljøhensyn? Her svarte 74,43 prosent at økonomiske hensyn veide tyngst, mens 23,22 prosent svarte at miljøhensyn var den viktigste årsaken:
Idet vi i samme undersøkelse ga elbileierne muligheten til å velge flere enn bare ett alternativ, ble bildet imidlertid straks mer sammensatt: Da valgte nemlig 67,5 prosent av de spurte svaralternativet «elbil er miljøvennlig» på spørsmål om hvorfor de byttet til elbil – kun slått av svaralternativene «lavere driftskostnader» (84,39 prosent) og «gratis bompassering» (71,48 prosent).

Miljøbegrunnelse på vei opp?

En annen undersøkelse, også den fra i år, indikerer en høyere vekting av miljøhensyn enn Elbilforeningens undersøkelse gjorde. I denne undersøkelsen toppet faktisk miljøfordelen listen over de viktigste fordelene ved å eie en elbil: Hele 35,9 prosent av de 2068 respondentene i spørreundersøkelsen fra Kantar TNS, «Kantar Bilindeks 2018», vektet utsagnet «bilen er utslippsfri» aller høyest. Verd å merke seg er også at 72 prosent hadde plassert dette alternativet blant de fire viktigste fordelene ved elbiler. Konklusjonen får altså bli at bildet er langt mer sammensatt enn hva denne myten gir inntrykk av, selv om den i seg selv er aldri så irrelevant og meningsløs. Flere elbilmyter: Sliter elbiler mer på veiene, og skaper de mer svevestøv? Er elbiler brannfarlige?  Er elbilene gedigne strømslukere? Vil flere elbiler utgjøre en kjempebelastning for strømnettet? Fører elbiler til at folk slutter å reise kollektivt? Er elbilen bare en nummer 2-bil? Taper elbilbatteriene seg fort?