Hopp til innhold

Godt nytt for elbilister som skal reise til Sørlandet de neste årene: Agder satser på destinasjons­lading – takker Elbilforeningen for drahjelp

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

MER AV DETTE I SØR: Elbilister vil lade når bilen uansett står parkert, også når de er på ferie. Det blir lettere i Agder i tiden som kommer.

skal Agder fylkeskommune gi ladestøtte til reiselivsnæringen – og takker Elbilforeningen for et vennlig spark i baken.

Ifølge Elbilforeningens store elbilferieundersøkelse var hver fjerde elbilturist innom Sørlandet i løpet av årets sommerferie.

I undersøkelsen etterlyser elbilistene muligheten til å lade når bilen uansett står parkert, altså såkalt destinasjonslading.

Dette har landsdelens politikere fått med seg. Nå tar de grep for å gjøre Agder til et enda mer attraktivt reisemål for elbilister.

I forrige uke vedtok hovedutvalget for samferdsel i Agder fylkeskommune å etablere en støtteordning til reiselivsnæringen. Nå vil fylket styrke destinasjonsladetilbudet for elbilister.

Ordningen skal gi hoteller, campingplasser og opplevelsessteder mulighet til å søke om penger til å etablere normalladepunkt der hvor gjestene parkerer.

Destinasjonslading:

Disse hotellkjedene satser på lading

Kan søke allerede i år

Leder i Samferdselsutvalget, Christian Eikeland (FrP), mener det ikke er noen tid å miste nå som de har besluttet støtteordningen.

– Vi vil ha på plass ordningen så fort som mulig, og at søknader kan komme inn allerede nå i høst, sier Christian Eikeland.

For 2022 er det satt av 500.000 kroner til reiselivsaktører som vil bygge ut. I 2023 er det signalisert at det vil bli minst en million til fordeling.

– Det jobbes med kriterier og retningslinjer nå. Når dette er på plass håper jeg at reiselivsnæringen er på offensiven slik at det gir denne ordningen en god start, sier Eikeland.

PÅ OFFENSIVEN: Leder i Samferdselsutvalget i Agder fylkeskommune, Christian Eikeland håper reiselivsnæringa er like offensiv som fylkeskommunen. Foto: Jacob Buchard, Agder fylkeskommune

– Hadde ikke skjedd uten Elbilforeningen

Støtteordningen har kommet på plass som et resultat av flere møter mellom fylkeskommunen og Norsk elbilforening.

Tanken slo rot tidligere i vår da Elbilforeningen reiste fra Oslo via Kristiansand til Geiranger uten å hurtiglade, nettopp for å sette fokus på hvor viktig et godt destinasjonsladetilbud er.

Vi destinasjonslader på elbilferie:

2000 km uten å hurtiglade – var det noen kunst?

Turen startet med et frokostmøte i Kristiansand i april. Det har vi tidligere omtalt som nærmest et vekkelsesmøte. Der deltok også en entusiastisk fylkesordfører Arne Thomassen fra Høyre.

Fylkesordføreren sa da at han opplevde det som en vekker at ikke alt innen lading handler om hurtig- og lynlading.

– Jeg har nok vært litt for ensidig fokusert på raskest mulig lading tidligere. Jeg tror vi nå forstår helheten i et godt ladetilbud bedre, sier fylkesordføreren i dag.

Etter møtet i Kristiansand har Elbilforeningen hatt jevn dialog med fylkesordføreren og øvrige politikere fra både posisjon og opposisjon i fylket.

Resultatet er støtteordningen som nå kommer på plass.

– Det er viktig at det blir mulig å lade der man parkerer når man er på reise. Jeg er enormt glad for at vi fikk til et slikt vedtak så fort. Det hadde ikke skjedd uten Elbilforeningen, avslutter fylkesordføreren.

ENTUSIASTISK OG ELEKTRISK: Fylkesordfører Arne Thomassen kjører elbil og har elektrifisert sørlandssnekka si. Nå vil han at det skal være enkelt å komme med elbil på ferie til Sørlandet. Foto: Jacob Buchard, Agder fylkeskommune

Inspirert av suksess i Vestland

Agder er likevel ikke det første fylket som har en slik støtteordning for reiselivsnæringa.

I Vestland fylkeskommune har de drevet med dette siden 2021. Og det har gitt svært gode resultater.

Siden oppstarten i 2021 har over 200 nye ladepunkt fått tilsagn fordelt på over 40 forskjellige reiselivsdestinasjoner i storfylket.

– Da vi lyste ut ordningen vår i fjor, greide vi å kvitte oss med budsjettet på en million i løpet av en uke. I år har vi måttet øke potten til 1,5 millioner kroner på grunn av stor interesse, sier Sølve Dag Sondbø, seksjonssjef i Grøn vekst, klima og energi i Vestland fylkeskommune.

Støtteordningen i Vestland har vært avgjørende for utbyggingen av ladetilbudet på reiselivsdestinasjonene. Erfaringene fra Vestland har også vært viktige for å få på plass en slik ordning i Agder.

Elbilferie uten hurtiglading:

Blomster og blundere på Norges kanskje vakreste øy

Forventer at flere fylker følger opp

Destinasjonslading er ifølge Elbilforeningen et svært sentralt element i ladetilbudet dersom man ønsker å finne en løsning på ladefloka som hvert år oppstår når alle skal på elbilferie.

Det er ikke mulig å bygge ut et hurtigladenettverk som kan overleve kommersielt hele året og som er omfattende nok til å ta unna de store utfartstoppene. Da hjelper det stort om man kan lade bilen der man likevel skal parkere den.

– Kan du komme frem med 10 prosent på batteriet der du skal parkere, og reise videre med fulladet batteri, slipper du bruke ferietid på en hurtigladestasjon. Da kan du heller bruke tiden på ferie-ting. I tillegg bidrar det til færre køer på hurtigladestasjonene langs veien for de som trenger dem, sier Unni Berge.

Hun er leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norsk elbilforening.

VIL HA FLERE FYLKER PÅ BANEN: Kommunikasjonssjef i Elbilforeningen, Unni Berge, håper flere fylker gir reiselivsnæringen et vennlig dytt i ryggen for å forbedre destinasjonsladetilbudet.

Berge mener grepet Vestland og Agder har tatt er avgjørende for å nå fylkenes egne mål om nullutslipp på veiene.

– Det er veldig bra at noen går foran for å kutte utslipp også i reiselivet. Dette forventer vi at flere fylker ser og blir inspirert av, sier Berge.

Så er det bare å begynne å glede seg til neste års elbilferie, forhåpentlig med et godt ladetilbud også der du parkerer.

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!