Hopp til innhold

Elbilprodusent "leker solgud" i mørketida: Og det «ble lys» med strøm fra elbilen

O SOLE MIO: Bli lys, sa Kia. Og lys ble det. Les mer i den lysende artikkelen under. Alle foto og video: Kia

Kia vartet opp med et aldri så lite solstunt i mørketida langs Oslofjorden nylig. Det aner oss at motivet er skaffe oppmerksomhet rundt alt man kan få til med V2L-teknologien.

«Kia valgte Norge for å lage kunstig sol» er overskriften på en pressemelding fra Kia i dag – for øvrig en pressemelding av det mer kuriøse slaget.

Der leser vi videre at det oslobaserte designstudioet VOID og det kreative byrået Innocean har skapt «en unik installasjon» som har «gitt sollys tilbake til vintermørke Norge».

Vel, husker vi ikke feil, skinte solen over stort sett hele landet så sent som på lørdag, men la nå ikke oss være party-poopere.

Og uansett, det var jo bare den ekte solen

«Solen kunstnerne har skapt er en fem meter høy LED-plate som henter strømmen sin fra EV9», leser vi videre i pressemeldingen fra Kia.

Og EV9, det er den nye elektriske herregårdsvogna til nærmere millionen fra Kia, som vi har prøvekjørt. Hvordan det gikk leser du mer om her:

Her er dommen etter at vi har prøvekjørt Kia EV9:

Mye bil til mye penger

De skaper sol, vi skaper fricamping i kulda

Men ikke bare det, som en del av Elbilforeningens vintertest 2024, har vi også gått hardt til verks da vi testet bilens muligheter som batteribank.

I 26 minusgrader, med en svær campingvogn bak Kias EV9, dro vi høyt til fjells – hvorpå vi varma opp campingvogna i sprengkulda bare ved hjelp av strøm fra bilen, også kjent som V2L-teknologien.

En fyldig artikkel med video og mer info om hvordan alt dette gikk for seg, vil dukke på på elbil.no i løpet av neste uke.

Men tilbake til hva Kia vil med sitt solgud-stunt, vi har nemlig på følelsen at Kia har noe av det samme på hjertet med dette som vi med vårt kommende fricamping-i-kulda-med-V2L-stunt.

Og ganske riktig, dette leser vi når vi vender tilbake til pressemeldingen:

«Solen viser de imponerende kraftegenskapene til EV9 sitt V2L-system, og minner oss om viktigheten av sollys. Mangel på sollys kan påvirke våre mentale hele, energinivå, immunsystem og søvnmønster.»

BILEN SOM BATTERIBANK: Strøm fra Kias EV9 til so… eh, en 5 meter høy LED-plate.

Vel og bra, Kia, men med «hele» mener dere kanskje «helse»? Vi bare undrer, ikke bry dere med oss, tilbake til pressemeldingen:

– EV9 er spennende når du beveger deg, men også når den står stille. Noe innovative funksjoner som toveis lading viser, sier David Hilbert, markedssjef for Kia i Europa.

– Denne teknologien kan utvide rollen den elektriske bilen spiller i livene våre, enten det er på camping, å gi strøm til et mobilt kontor eller til å være en del av strømnettet i fremtiden, fortsetter han.

Mer som dette?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
– få elbilstoff rett inn i innboksen!

Veldig bra, Hilbert! Det er nettopp det vi gjør i saken vi snart skal publisere, bare vi får skrevet den ferdig.

Altså campe! Og med strøm i campingvogna fra bilen til både mobilt kontor og varme og lys og varmepistol og …

I tillegg gjorde vi noe liknende i sommer med en annen Kia, nemlig EV6:

Test av Kia EV6 som batteribank på fricamping:

Så bra funker det å bruke elbilen som strømkilde når du camper

SOLRAMP PÅ RAMPTON: Kia lyser opp på Rampton, en campingplass langs Oslofjorden 35 kilometer sørvest for hovedstaden.

Rampenisser på ferde på Rampton

Solguden, unnskyld, lysinstallasjonen, ble satt opp på Rampton, en campingplass langs Oslofjorden 35 kilometer sørvest for hovedstaden.

Vi setter tilbake til Kias pressemelding igjen:

«Den pittoreske stranden, med en liten øy overfor den, var et ideelt sted for å etterligne en soloppgang langs kysten. Når den var fullt opplyst, kunne den midlertidige solen sees på flere kilometers avstand.»

Smelt. Og videre:

«EV9 var i stand til å kjøre fra Oslo til Rampton, slå på lyset i tjuefire timer, og deretter returnere til Oslo, uten rekkeviddeangst»

Du kan se filmen her, vi advarer sarte seere om en nokså brå soloppgang: 

THE IMPOSSIBLE SUNLIGHT: Se videoen selv, kan dette virkelig handle om en skikkelig håpløs oppvasksåpe, slik tittelen antyder?

– Ved å blande banebrytende teknologi med kunstnerisk uttrykk, har vi skapt en kunstinstallasjon som ikke bare fanger essensen av Kias merkevare, men som også svarer på virkelige utfordringer. Med dette prosjektet fortsetter vi å presse grensene for kreativitet og innovasjon med Kia, alltid med sikte på å inspirere andre, sier Gabriel Mattar i byrået Innocean.

Ok, her må vi innrømme at vi datt litt av. Da lar vi heller Christian Lagaard, kommunikasjonssjef Kia i Norge, få noen avsluttende ord:

LYSGLIMT: – At Kia velger Norge og norske lyskunstnere for en slik installasjon er kjempegøy for oss. Et lysglimt i en mørk vinter, sier Christian Lagaard i Kia Norge.

– Dette er et spenstig og annerledes prosjekt. At Kia velger Norge og norske lyskunstnere for en slik installasjon er kjempegøy for oss. Et lysglimt i en mørk vinter.

Langt mer begripelig. Takk, Christian!

Og snart er det dessuten vår, og da er sikkert både vaflene og kaffen om litt klar …

Tips til elbilferien – klar for å teste V2L?

Stek vafler og kok kaffe med strøm fra elbilen

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!

Les også