Hopp til innhold

Rekordhøy elbilandel i september

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

For første gang har elbilandelen i nybilsalget oversteget 60 prosent. Og de tre mest solgte bilmodellene i september er alle elektriske, med en forventet nykommer helt på topp.

Månedstallene fra Opplysningskontoret for vegtrafikken (OFV) er sluppet, og de forteller om en elbilandel på 61,5 prosent av nybilsalget. – Dette er historisk. Elbilpolitikken virker nå så godt at seks av ti velger elbil når de skal kjøpe ny bil. Vi nærmer oss nå at elbiler blir for alle, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

ID.3: Rett til topps

Ikke helt uventet er det Volkswagens elektriske nykommer ID.3 som har gått helt til topps på septemberstatistikken. De første eksemplarene av VWs nye el-satsing ble fraktet med skip til Norge i slutten av august, og i løpet av september har rundt 1980 ID.3-er møtt sine nye eiere. – Det er morsomt at nykommeren ID.3 topper nybilsalget, og det skal bli spennende å se om dette blir den nye folkebilen til Volkswagen, sier Christina Bu. Nummer to på lista over mest solgte biler i september er Tesla Model 3, med nesten-nykommeren Polestar 2 hakk i hæl. Teslas Model 3 solgte overraskende godt i september med 1116 eksemplarer, og slo dermed sin nye kanskje mest opplagte konkurrent Polestar, som endte opp med å selge 937 eksemplarer i sin andre salgsmåned, ifølge tallene fra OFV.

e-tron kraftig ned

Først på fjerdeplass finner vi en bil som ikke er helelektrisk, nemlig Toyota Rav4. Ellers er det verd å merke seg at den relativt lavt prisede kinesiske elbilen MG ZS EV har klatret til femteplass, etterfulgt av veletablerte elbilmodeller som Audi e-tron, Hyundai Kona og Nissan LEAF. Volkswagen e-Golf, som snart utgår etter hvert som VWs- ID-serie rulles ut, er nå utenfor topp ti. Audi e-tron toppet for øvrig den tilsvarende salgslisten for august, noe den også har gjort en rekke måneder i 2020. Og selv om septembertallene viser en klar økning i rene salgstall sammenlignet med foregående måneder, er det ingen tvil om at koronasituasjonen fremdeles setter en solid demper på nybilsalget. – Derfor er det viktig at politikerne fortsetter å verne om fordelene, og ikke spre usikkerhet om momsfritak og miljørabatt i bommen. Forutsigbarhet er viktig for at elbilfordelene skal fortsette å virke, sier Christina Bu.