Hopp til innhold

Gårsdagens høring om kortbetaling i transportkomiteen: Stort engasjement for enklere lading på Stortinget

GOD STEMNING: Det var både latter og frustrasjon som ble luftet under spørsmålene fra transportkomiteen. Alle foto: Karoline Haugland / elbil.no

En rekke stortingsrepresentanter stilte spørsmål rundt hvorfor kortbetaling er så sjelden kost ved hurtigladestasjonene.

I går var det høring i Stortingets transportkomite. Der var blant annet Norsk elbilforening til stede.

Du kan selv se Elbilforeningens muntlige innlegg på Stortingets TV her (spol frem til 12:37).

Elbilforeningen vil ha enklere hurtiglading:

Derfor jobber vi for kortbetaling og ladebrikker

Ti års kamp

I over ti år har Elbilforeningen etterspurt enklere lading og mer brukervennlig betaling på vegne av elbilistene. Nå kan det endelig skje.  

Regjeringen vurderer om kortbetaling i form av «tæpping» skal være et krav, og EU ligger an til å vedta krav på alle ladere innen 2027.

Nå vurderer også Stortinget å handle. Der ligger følgende forslag på bordet:  

«Stortinget ber regjeringen fremme lovforslag som stiller krav om at det må tilbys kontaktløs kortbetaling («tæpping») direkte på alle offentlig tilgjengelige hurtig- og lynladere, inkludert en frist for ettermontering på eksisterende ladeinfrastruktur.» 

FOR KOMPLISERT: Generalsekretær Christina Bu i Elbilforeningen mener vi må lytte til elbilistene som selv etterlyser enklere lading.

– Ladeselskapene har fortalt oss at kortbetaling er for dyrt, de har sagt at det er gammeldags og at det er gårsdagens teknologi. Vi har spurt norske elbilister, og de har sagt klart fra om hva de mener: Altfor mange av dem syns det er for komplisert å betale for lading, sa generalsekretær i Elbilforeningen Christina Bu under gårsdagens høring på Stortinget. 

I dag er det høring på Stortinget om kortbetaling på ladestasjonene:

Forbrukerrådet og Elbilforeningen: Bør bli påbudt

FrP: – Det er helt ubegripelig 

Stortingsrepresentantene så ut til å ha stor forståelse for elbilistenes frustrasjoner knyttet til elbillading og mangelen på enklere betalingsløsninger. 

På spørsmål fra høringsdeltaker Ingvild Kilen Rørholt i miljøorganisasjonen Zero om politikerne selv har opplevd at det er vanskelig å lade, rakte flertallet av politikerne hendene i været. 

GA SKRYT: Fagsjef transport i Zero, Ingvild Kilen Rørholt, ga skryt til politikerne for at Norge har vært gode på å elektrifisere transporten.

Stortingsrepresentant Frank Edvard Sve (FrP) mente det var helt ubegripelig at man ikke har samme betalingsløsning over alt: 

– Hvem har kommet på noe så “smart” som å lage en haug med ulike apper og ulike betalingsmåter? Hvorfor har man ikke kommet på dette i alle butikkene og bensinstasjonene – å ha helt ulike betalingsmåter over alt?   

Før FrP-representanten ironiserte videre:

– Det er helt fantastisk at med elbillading har man greid å gjøre stikk motsatt enn i absolutt alle andre sammenhenger i Norge. 

Recharge med kortbetaling:

Kommer regjeringen i forkjøpet

Senterpartiet: Noe må gjøres 

Partifelle Morten Stordalen stilte på sin side spørsmål ved påstanden fra ladeselskapene om at å innføre muligheten for kortbetaling er kostbart:  

– Jeg vet hva det koster med bankterminaler på tradisjonelle bensinstasjoner, så jeg lurer på hva det er som er blitt så fryktelig og annerledes dyrt? For det var ikke så dyrt for få år siden, sa han.

Senterpartiets Geir Inge Olsen var tydelig på at «her måtte det gjøres noe».

Han fortalte selv om en gang han ladet sin Kia e-Niro med app: 

– Jeg ble stående i Trondheim by og måtte bytte lader både én og flere ganger. Du må ha dekning, du må laste ned apper, så i dag er det forferdelig tungvint. Dette er noe vi i Senterpartiet er opptatt av. Skal elbiler ha en positiv utvikling, så må det bli enklere, sa Olsen, som mente at det var viktig at kortbetaling kom på plass. 

Miljøkrav i offentlige anskaffelser:

Elektriske varebiler skal bli normalen

Forbrukerrådet: Elbil må være for alle 

Forbrukerrådet deltok også på høringen, og var tydelig på at kortbetaling på ladestasjonene burde være en standard minimumsløsning – også på etablerte hurtigladere. 

– Lading av elbil er for viktig til at det kun forbeholdes de som behersker og har smarttelefon, sa Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet.  

MÅ VÆRE STANDARD: Gunstein Instefjord (f.v) og Thomas Iversen i Forbrukerrådet mener kortbetaling på ladestasjoner burde være et minimumskrav.

Han la videre trykk på at enkel lading skal være tilgjengelig for eldre mennesker uten smarttelefon, og ungdommer som velger å ikke ha smarttelefon av hensyn til personvern. 

Forbrukerrådet var også tydelig på at lading av elbil ikke må være demotiverende for dem som ikke allerede har elbil, men som skal over til å kjøre utslippsfritt de neste årene.  

– Skal man nå målet om at alle personbiler innen 2025 skal være utslippsfri, så er det viktig at lading av elbil er både enkelt og tilgjengelig for alle, poengterte seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet. 

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!

Les også