Vi har prøvekjørt Polestar 3: Diskret, høylytt og sporty
Premium, men minimalistisk. Behagelig, men underholdende. Alt på én gang? Svenskene mener å ha knekt koden med den nye Polestar 3.
«Pure, progressive, performance» – det mangler ikke på godordene når Polestar 3 introduseres.
Enda mer vågale i kjeften er Polestar når de nevner Porsche Cayenne og Audi Q8 e-tron som nærmeste konkurrenter for elbilen de selv ser på som sitt nye teknologiske flaggskip.
Polestar sikter seg inn mot premium-SUV segmentet med en litt annen tilnærming enn sine tyske konkurrenter. Hos Polestar er det skandinavisk minimalisme for alle pengene – less is more, med andre ord.
Sjefsdesigner hos Polestar, Maximilian Missoni, beskriver det som «den skandinaviske måten å være høylytt på».
Men er det egentlig å mulig å være diskret, høylytt og sporty på én gang? Det mener produsenten de har klart med den nye Polestar 3.
Polestar 3; Long Range Dual Motor Performance
Pluss:
- Stilrent design
- Brukervennlig infotainment-design
- Knallgode kjøreegenskaper
Minus:
- Litt lite bagasjerom
- Mangler praktiske løsninger i baksetene
- Prisen
Komfort-cruiser
Her fokuserer vi på det Polestar har lagt mye ressurser i å utvikle – nemlig kjøreegenskaper.
Polestar mener å ha skapt en bil som skal være underholdende på veien uten at det går på bekostning av komfort. Og i stor grad har de lyktes.
På motorveien oppleves Polestar 3 som en av de mest retningsstabile bilene vi har testet. Selv når fartsgrensen er på 120 km/t, kreves det så lite styreinngrep fra sjåføren at man skulle tro Polestars adaptive cruisekontroll, Pilot Assist, var aktivert. Mer om det senere.
Kupéstøyen er mer enn innenfor det man forventer i en premiumbil. Det meste av støyen kommer fra dekkene.
Ikke overraskende når dekkdimensjonen med Performance-pakke er på saftige 265/40R22 foran og 295/35R22 bak.
Allsidig understell
Testbilen er utstyrt med adaptiv luftfjæring med automatisk nivåregulering.
Bakkeklaringen er på 20 centimeter og senkes til 19 i Performance-modus. I tillegg kan den heves med fem centimeter til 25 etter behov.
Det finnes tre kjøremoduser: Standard, Nimble og Firm, og for en gangs skyld er forskjellen mellom kjøremodusene merkbar.
Med Standard-oppsett får du en kjøreopplevelse der Polestars sportslige ambisjoner ikke er helt fraværende, men komforten er godt ivaretatt. Neppe et Mercedes-aktig «flyvende teppe», men bra nok til å fortjene premium-stempelet.
I andre enden av skalaen er «Firm». Da er understellet betydelig strammet opp og klar for moro. Demperne oppleves som progressive og holder over 2,5 tonn med vekt i sjakk, selv under hardt press.
SPA2-plattformen som Polestar 3 er bygd på, medfører at batteriet er plassert ekstremt lavt, noe som gjør at interiøret og takhøyden kan senkes uten å miste innvendig plass.
Resultatet er et såpass lavt tyngdepunkt at det er det samme som med sportsbilen Polestar 1.
Kombinert med 50/50 vektfordeling er det ikke vanskelig å skjønne at Polestar 3 byr på heftige kjøreegenskaper.
Brake-dans
Testruten forlater motorveien og setter kursen mot Sierra de Guadarrama, en fjellkjede nordvest for Madrid. Det tar ikke mange svingkombinasjoner før vi trekker på smilebåndet.
Sittestillingen er lav, selv med 8-veis ventilerte elektriske seter. Justerbar sidestøtte er velkomment når svingene er på sitt krappeste.
Rattjusteringen lar selv en biljournalist på 193 cm sitte tett på rattet med riktig avstand til pedalene – en sjeldenhet.
Setebelter i svenske-gull er en påminnelse om at man har kostet på seg Performance-pakken.
I likhet med opplevelsen på motorveien, oppleves Polestar 3 også her som en svært velbalansert og lettkjørt SUV – selv under press. Styringen er direkte og presis, men det er bremsene som er prikken over i-en.
Brembo 4-stemplet bremsekalipere med 400 mm brede og ventilerte bremseskiver, har vi sjelden opplevd maken til i det som i grunn er en familie-SUV.
Her er det det motsatte av det vi opplevde nylig med Skoda Enyaq vRS. Bremsene biter fra første millimeter og er fantastisk lette å modulere.
Når vi samtidig forsøker å sette bilen i ubalanse ved å ta en unnamanøver under nødbrems, er Polestar 3 retningsstabil og udramatisk.
Og moroa fortsetter. I de tette hårnålssvingene mellom fjellene nord for Madrid, forsterker Polestar 3 inntrykket av bilen ytterligere.
Sving-mester
544 hestekrefter fordelt på 2,3 tonn på papiret er ikke akkurat oppskriften på moro. Men Polestar har gjort underverker med drivverket.
I stedet for to motorer bak, har Polestar et såkalt torque vectoring dual clutch (TVDC)-system. Kort forklart sender drivakslene bak effekt til hjulene med mest grep. Og det merkes.
Ut av svingene har Polestar 3 nærmest uendelig med grep. Gjentatte forsøk på å tvinge frem under- eller overstyring er forgjeves. Vi begynner å mistenke at sikkerhetssystemene, som skal være av i Performance-modus, griper inn likevel.
Så slipper bakenden i utgangen av en sving, og en noe overrasket biljournalist ligger plutselig i en pen og udramatisk liten bredsladd.
Du verden. Polestar leverer virkelig som lovet – en ekte sports-SUV.
Polestar har skapt noe unikt – en stor premium SUV som ivaretar både komfort og underholdende kjøreegenskaper
Små irritasjoner
Som vanlig er det litt småpirk. Polestar er såpass åpne for innspill at de svarer «interessant, det skal vi se på» når vi kommer med forslag til forbedringspunkter.
Alliance Optikk
Godt syn er viktig for trafikksikkerheten. Eksklusive medlemsfordeler.
Etter en solid runde med gjettelek (vi er allergiske mot å lese bruksanvisninger) klarte vi å aktivere Polestars adaptive cruisekontroll – Pilot Assist. Men avstandsreguleringen finnes ikke.
Polestar har i stedet en intuitiv avstandsregulering som endrer seg etter hastigheten. Det fungerer helt ok. Men vi fant oss stadig i situasjoner der bilen «safet» for mye med avstand og hastighet til bilen foran, til frustrasjon for bilistene bak.
Resultatet er at andre biler smetter inn foran og tetter luken, Polestar 3 bremser og en ny stor luke skapes. Og slik fortsetter leken.
Konklusjon
Polestar 3 oppleves som et friskt pust i en tyskdominert verden av luksus-SUV-er. Svenskene har skapt noe unikt – en stor premium SUV som ivaretar både komfort og underholdende kjøreegenskaper.
Samtidig oppleves bilens design som stilig, men diskret – en bil til nesten en million som ikke bryter janteloven.
En perfekt balanse? Ikke helt. Vi er redd noen kommer til å oppleve bagasjerommet på 484 liter som litt snaut. Muligheten for 2200 kilo på kroken og 100 kilo på taket er plaster på det praktiske såret.
Og for mange vil den enorme kupeen og solide rekkevidden på opptil 624 km (WLTP) for Long Range-utgaven også være en fin kompensasjon.
Men konkurransen er hard.
Med en startpris på 802.050 kroner er Polestar 3 i direkte konkurranse med blant annet Audi Q8 og BMW iX – to stormakter som ikke akkurat er kjedelige bak rattet.
Og til høsten kommer Volvo EX90. Den er bygd på den samme SPA2-plattformen som Polestar 3 og har mulighet for 7-seter.
Da er det spørsmålet om de sporty kjøreegenskapene til Polestar 3 er nok til å friste praktiske nordmenn.