Hopp til innhold

Tilhenger med tung last:  Trekke båt med elbil? Dette må du passe på

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

BÅT: Det begynner å bli et brukbart utvalg elbiler som kan trekke båter. Ford oppjusterte nylig tillatt hengervektå Mustang Mach-e Long Range RWD/AWD fra 750 til 1.000 kilo.

Vi gir deg noen gode tips før du hekter båten etter bilen.

Båtsesongen er i gang og det er gjerne på vår og høst man baler med båt og henger. Da skal båten enten i eller ut av vannet.

Men finnes det elbiler som trekker en båt da?

Selvfølgelig gjør det det. Det finnes stadig flere biler som trekker fra 750 kilo og oppover og per nå er BMW iX kongen på haugen. Den kan trekke 2500 kilo på tilhengerfestet.

Test: BMW iX40 xDrive og BMW iX50 xDrive:

Er de verd den lange ventetiden?

Men det er mye å tenke på før du hekter henger med båt på kroken. Det gjelder uansett om du kjører utslippsfritt eller ikke.

Under vekttabellen gir vi deg noen gode tips før du legger ut på veien med båt hengende etter bilen. Mange av rådene er nyttige også hvis du skal trekke andre tunge ting enn båt.

Pass på vekten

Lær deg førerkortreglene

B: Hvis bil og henger har tillatt totalvekt på tilsammen under 3500 kilo kan man kjøre med vanlig klasse B-førerkort.

Dersom henger har tillatt totalvekt på 750kg eller mindre, kan man trekke hengeren på vanlig B-sertifikat også om samlet tillatt totalvekt overstiger 3500 kilo.Har du For eksempel en bil med tillatt totalvekt 3500 kilo, kan du slepe en henger med tillatt totalvekt på 750 kilo i tilegg.

96: Dersom bil og henger har tillatt totalvekt på tilsammen mellom 3500 og 4250 kilo, kan du få en ny «kode 96» i førerkortet. Krever obligatorisk opplæring, men du må ikke avlegge førerprøve.

BE: Når bil og tilhenger har tillatt totalvekt på til sammen mellom 4250 og 7000 kilo, må du ha førerkortklasse BE. Dette krever opplæring og førerprøve. Hengerens tillatte totalvekt kan ikke overstige 3500 kilo.

C1E: Selv om trekkbilen tilhører klasse B, må føreren ha klasse C1E når tilhengerens tillatte totalvekt overskrider 3500 kilo.

Historisk tilhenger-test:

Fire elbiler med fire like tilhengere

Sikre lasten

Det er viktig å sikre båten i alle retninger. Den står på hjul.

Kontrollpunkter før kjøring

…under kjøring

…under utsetting av båt

Det kan være greit å ha med seg hjelp når båten skal ut.

Elbil og tilhenger: Pass på – dette kan være ulovlig

Nye fartsgrenser

Fra første mars 2022 økte forøvrig fartsgrensen for tilhenger uten brems fra 60 til 80 kilometer i timen.  

Samtidig ble kategorien Tempo-100 innført. Den gir deg rett til å kjøre i 100 kilometer i timen dersom campingvognen/tilhengeren oppfyller kravene. Da må den også vises til EU-kontroll på lik linje med personbiler. Det kreves godkjente støtdempere, stabilisatorkobling eller Elektronisk stabiliseringssystem.

Les også

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!