Hopp til innhold

Elektrisk dominans i Euro NCAPs sikkerhets-kåring: Best når det smeller

JUST SMASHING: Hele 77 biler fikk gjennomgå i året som gikk. Tesla Model S ble en av de store sikkerhetsvinnerne og fikk fem stjerner. Foto: Euro NCAP

For første gang går alle vinnerne på batteri. Tesla og Hyundais Ioniq 6 var blant bilene som sikret seg heder og ære for sin kollisjonssikkerhet.

Årlig kommer Euro NCAP med sin liste over de tryggeste bilene på veien. Nå har det kommet en ny.

Stjernesmell for amerikaner

Siden 1997 har foreningen teste kollisjonssikkerhet, og bare i 2022 smadret de hele 16 norgesaktuelle elbiler – i forbrukeropplysningens tjeneste.

Så sent som i november kjørte Euro NCAP to av vinnerne på den ferske lista gjennom sin stadig mer omfattende sikkerhetstest, som vi skrev om her:

Stjernesmell for en rekke nye elbiler:

Tesla og Ioniq 6 ser stjerner i krasjtest

En rekke modeller testes når det gjelder beskyttelse av bilpassasjerer (spesifikt testet mot både voksne og barn) samt fotgjengere og bilens sikkerhetsfunksjoner.

Bilene med best gjennomsnittlig poengsum vinner så sin kategori.

Historiske tall for nybilsalget 2022:

Hele 10 på topp-lista er elektrisk!

Fem stjerner på karakterskalaen (ikke på panseret)

Statistikken til Euro NCAP strekker seg tilbake til 2010, og aldri før har listen bestått av fire elbiler og én ladbar hybrid. Her er vinnerne for 2022:

Se hele listen her

For aller første gang har også to biler fra Kina glidd inn på den gjeve lista fra Euro NCAP. Ingen av disse selges i Norge foreløpig.

Great Wall fra Kina ber om bråk:

Lager elektrisk boblekopi

Tredobbel-seier for Tesla

Hos Tesla ble altså to av modellene deres vinnere i hver sin kategori, der Model S vant både i klassen for ren elbil og executive. I tillegg vant Model Y klassen for liten off-roader.

På de fire delkarakterskalaene ble Tesla-modellene belønnet med følgende prosent fra Euro NCAP i disse klassene:

Tesla Model Y:

Tesla Model S:

Modellene fikk samme sum på bilens sikkerhetsfunksjoner, ellers scoret de litt ulikt.

Elbil.no har for øvrig testet toppmodellen Tesla Model S Plaid, og kom fram til at den gruser alt og alle. Dog har vi ikke krasjtestet den – heldigvis.

Test av Tesla Model S Plaid:

En ren makt­demonstrasjon

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!

Les også