Hopp til innhold

Elbilandelen i nybilsalget økte med 11 prosentpoeng i år: Spår at elbilandelen vil bikke 80 prosent i 2022

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

FORNØYD MED 2021: Elbilforeningens generalsekretær Christina Bu er strålende fornøyd med at elbilandelen i nybilsalget i Norge har steget med 11 prosentpoeng siden i fjor. Hun er også optimistisk for neste år, siden Elbilforeningens prognose antyder at elbilandelen i 2022 vil passere 80 prosent.

Elbilandelen i nybilsalget har steget fra 54 prosent i 2020 til 65 prosent så langt i 2021.

2021 er ikke helt over ennå, men ser vi på registreringsstatistikken fra årets start frem til 19. desember i år, ser vi at elbilandelen i nybilsalget så langt i år er på rekordhøye 65 prosent.

Vi har tradisjon med å treffe på prognosene våre. I fjor anslo vi 65 prosent elbilandel i nybilsalget, altså spot-on,

Christina bu, som spår at elbilandelen vil passere 80 prosent i 2022

Opp 11 prosentpoeng fra i fjor

I 2020 landet til sammenlikning elbilandelen på 54 prosent, noe som også da var rekord.

– Elbiler er snart for alle. At det er så mye å velge mellom blant familiebilene er en helt avgjørende årsak til den solide økningen, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Nok en gang jubler altså Elbilforeningen for ny rekord. 65 prosent av alle nye biler som selges er elbiler så langt i år.

Og 8 av 10 privatpersoner som kjøper ny bil, velger elektrisk – det er næringsmarkedet som henger etter.

Her er det bare drøye 40 prosent som velger elbiler.

Dette fikk vi sammen til i 2021:

– Det har vært litt av et elbilår!

Elbilboom i nord

– Ekstra gøy er det at hele landet kjøper elbiler. Elbil er favoritten enten du bor på i by eller bygd. Nye rekorder kommer i alle fylker. Lengst nord i landet har salget tatt helt av sammenlignet med 2020, sier Bu.

I 2021 doblet elbilsalget seg i Nordland, Troms og Finnmark, mens Hordaland og Oslo måtte nøye seg med en økning på 49 og 44 prosent.

Likevel har Hordaland landets høyeste andel elbiler i nybilsalget med 77 prosent, og Oslo ligger like bak med sine 72 prosent.

Knivskarp konkurranse – hvilken er best?:

5 populære elbiler i stor høst-test

Passerer 80 prosent i 2022

Christina Bu har stor tro på at vi får nok en sterk elbilrekord i 2022. Norsk elbilforenings prognose for det kommende året er at elbilsalget vil passere 80 prosent.

– Og vi har tradisjon med å treffe på prognosene våre. I fjor anslo vi 65 prosent elbilandel i nybilsalget, altså spot-on, fastslår hun.

Bu mener vi fortsatt har en elbilpolitikk det virkelig svinger av, og dét er avgjørende om vi skal nå stortingsmålet om at alle nye biler som selges skal være utslippsfrie i 2025.

– Først og fremst har vi fått beholde momsfritaket for elbil enda ett år. Og så har vi fått gjennomslag for at helt nye forurensende biler skal bli litt dyrere. Derfor kommer 2022 til å bli et sterkt elbilår, sier Bu, selv om chip-mangel fortsatt skaper usikkerhet med tanke på billeveranser.

Elbilforeningen med gjennomslag

Stortinget utsetter ny nettleie

Mener Støre kan bli historisk

I tillegg lister Bu opp fire saker Elbilforeningen har fått gjennomslag for i året som har gått, som er viktige for at Norge skal 2025-målet om utslippsfritt nybilsalg:

Tilgjengelig og enkel lading på farten er avgjørende for at alle skal bli med i elbilrevolusjonen, mener Bu.

– En fortsatt sterk elbilpolitikk er viktig om Jonas Gahr Støre skal bli den første statsministeren i verden som sørger for 100 prosent utslippsfritt nybilsalg, og slik tar stafettpinnen i mål slik at vi når Norges elbil- og klimamål, sier Bu.

Elektrisk øybåt på vannet og 180 nye elbusser på vei:

Stadig mer elektriske Oslo

Fakta om bilsalget 2021*

(*Per 19. desember 2021. Kilde: Opplysningsrådet for veitrafikken.)

Les også

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!