Hopp til innhold

Potensiell sikkerhetsfeil i batterikontakt: Ford pauser utlevering av Mustang Mach-E

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

PROBLEMBARN: Ford Mustang Mach-E har vært forfulgt av problemer siden lanseringen i 2019. Nå tilbakekalles nærmere 50.000 biler

Kaller tilbake nesten 50.000 biler. Det er foreløpig uklart hvor mange biler i Norge som er rammet.

Denne saken er oppdatert 16. juni kl. 10.00 med kommentarer fra Ford Motor Norge.

Ford Mustang Mach-E har vært en stor suksess siden lanseringen i 2019. Men bilen har ikke vært problemfri. Kunder har mottatt tilbakekalling flere ganger allerede, og nå er en ny feil avdekket.

I et skriv til forhandlere informerer Ford om at en potensiell sikkerhetsfeil kan få bilene til å stoppe. Det skal dreie seg om fare for overoppheting av batteripakkens hovedkontakter. Dette skal kunne føre til at bilen ikke vil starte eller at den mister motorkraften i fart.

Ford anslår at de har en løsning på problemet i tredje kvartal.

Det var CNBC som meldte om saken først.

Test: Ford Mustang Mach-E Long Range RWD

En skikkelig langtraver!

Uklart hvor mange i Norge som er rammet

Ford ber forhandlerne pause utleveringer av bilen inntil feilen er fikset. Problemet omfatter biler produsert i perioden 27. mai 2020 til 24. mai 2022 ved bilgigantens fabrikk i Cuautitlan i Mexico.

– Feilen omfatter nesten 49.000 av totalt 100.000 biler som er produsert ved anlegget i denne perioden, sier Ford-talsperson Said Deep til CNCB.

Ford Motor Norge bekrefter at biler som ruller i Norge er rammet, men har ikke noe eksakt antall.

– Ford har utstedt en sikkerhetsinnkalling for et antall 2021 og 2022-modellår Mustang Mach-E på grunn av en mulig risiko for overoppheting i en kontakt som leder til høyspenningsbatteriet. I sjeldne tilfeller – om dette skulle skje under kjøring – vil en varsellampe for feil i driverket begynne å lyse. Meldingen «Stopp trygt nå» vil vises i instrumentpanelet, og kjøretøyet vil tape drivkraft. Kjøretøyet vil stoppe helt opp, men alle 12V-systemer inkludert servobremser og styring vil forbli funksjonelle. Ved neste oppstart/kjøresyklus vil bilen ikke la seg starte, sier informasjonsdirektør Anne Sønsteby i Ford Motor Norge.

Ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) er det solgt totalt 7527 Ford Mustang Mach-E i Norge siden den kom på det norske markedet første kvartal 2021.

– Ford vil sende en OTA- (Over-The-Air) softwareoppdatering til berørte biler innen kort tid – og om kort tid vil også forhandlerne ha tilgjengelig ny software for oppdatering hos forhandler, sier Sønsteby.

– I mellomtiden kan kunden fortsette å kjøre sin bil. Ford er ikke kjent med noen tilfeller av ulykker eller skader som følge av dette. Salget av Mustang Mach-E er ikke stoppet, men biler som ikke er utlevert til kunde må få installert ny software før bilen kan utleveres, legger hun til.

Test av Ford Mustang Mach-E: Veldig nær det helt store

Problemer i kø

Dette er som nevnt ikke første gang Ford oppleverer problemer med Mustang Mach-E. Elbil.no har tidligere skrevet at en rekke eiere av bilen opplevde at den ikke taklet lange og bratte nedoverbakker. Flere fikk feilmeldingen «Stopp trygt nå» i instrumentpanelet, samtidig som motoren stoppet og hjulene låste seg.

– Vi har blitt gjort oppmerksom på et veldig lite antall Mustang Mach-E i Norge, hvor den elektriske motoren har stoppet opp i bratte nedoverbakker. Det er en programvareoppdatering tilgjengelig for kunder hos alle våre forhandlere som løser dette problemet, sa Sønsteby dengang

Det ble spekulert på at bilen ikke tåler maksimal regenerering over tid og at batteriet ble overopphetet, altså en lignende problematikk som det er snakk om nå.

Bilen har også hatt feil knyttet til frontrute og glasstak. Her ble det tilbakekalt biler på grunn av dårlig liming, som i verste falle kunne føre til at rute eller tak løsnet.

Det har også vært leveringsproblemer og trøbbel med unnamanøvringsøvelsen «elgtesten». Du kan lese mer om dette i saken under.

Trøbbel for Ford Mustang Mach-E:

Problemene står i kø

Les også

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!