Hopp til innhold

Elbilforeningens ladespalte med fersking-spesial: Hvordan betaler man på ladestasjonen?

KAN LADING: Elbilforeningens ladeekspert Lars Godbolt svarer på spørsmål fra Elbilforeningens medlemmer i denne spalten. Foto: Jamieson Pothecary / elbil.no

Dagens spalte er for dere som aldri har hurtigladet før og som kjenner angsten krype nærmere: Hvordan gjør man egentlig opp for seg når man hurtiglader?

Elbilforeningens medlemsservice mottar en jevn strøm av henvendelser fra både ferske og mer erfarne elbilister som har spørsmål om alt mulig som har med elbil å gjøre.

Veldig mange av spørsmålene vi får dreier seg om lading – det være seg hjemmelading og ladeboks-problematikk så vel som spørsmål knyttet til hurtiglading og gatelading.

I denne spalten svarer derfor vår ladeekspert Lars Godbolt på spørsmål mange har rundt elbillading og beslektede temaer.

Elbilforeningens nye ladespalte:

Taper batteriet strøm hvis bilen står rolig over tid?

Dagens spørsmål:

Vi er ferske elbilister som bare har ladet hjemme siden vi kjøpte bilen. Nå i sommer skal vi legge ut på langtur for første gang. Vi har forstått at det er vanskelig å betale for lading med vanlig kort.

Hvordan gjør man opp for seg da?

Elbilforeningens nye lade-spalte:

Bør man ikke lade til mer enn 80 prosent?

Lade-Lars svarer:

Vi kan begynne med å vise Elbilforeningens to videoer om temaet her:

Vi vet at mange av Elbilforeningens medlemmer bare lader elbilen sin hjemme, så dere er ikke nødvendigvis alene om å lure på dette – det er nok mange elbilister som er ferske på hurtiglading før feriesesongen.

Først må vi understreke at det idag er flere hurtigladere med kortterminal enn tidligere, og flere skal det bli.

Stortinget har sagt at alle ladestasjoner i Norge skal ta imot bankkort innen utgangen av 2025. Mindre selskaper som Ragde Charge og Uno-X har dette allerede på alle sine stasjoner, mens landets største ladeselskap målt i antall ladestasjoner, Recharge, har satt seg mål om å ha terminaler på 70 prosent av sine ladere innen juli i år.

Men vi er fortsatt bare i 2024, så det er ingen garanti for at du får tæppet kortet ditt på laderen i år. Derfor er det noen ting du bør merke deg.

Mange av ladeselskapene har egen app hvor du kan starte lading eller koble til en ladebrikke.

Da får man gjerne noen rabatter og fordeler, men hvis du synes det irriterende med mange apper og kundeklubber, har du en fordel som medlem av Elbilforeningen.

Den blå ladebrikken som medlemmene våre får, er ferdig registrert hos selskapene Recharge, Kople, E.ON, Uno-X, Ragde Charge og Ionity i Norge – og på hele 75 000 hurtigladere i Europa.

BLÅ BRIKKE: Den blå brikken holder man inntil feltet under skjermen på ladestasjonene og så startet man opp lading. Ganske likt som når man tæpper bankkortet i butikken.

Da trenger man bare å registrere et bankkort i vår app Ladeklubben, og så kan man hoppe over appene til selskapene nevnt ovenfor.

Elbilforeningens blå ladebrikke

Ladeklubben

Én ladebrikke, enkel betaling og tusenvis av ladestasjoner.

Man får dog ikke registrert den blå brikken selv hos selskapene Mer, Circle K og Eviny, som har valgt å stå utenfor.

Også Teslas ladenettverk står utenfor. Skal du lade hos Tesla, må du laste ned Tesla-appen og registrere bankkortet ditt der. Du kan lese mer om lading hos Tesla her:

Engstelig for ladekø?

Fire grunner til at du bør ha Tesla-appen selv om du ikke har Tesla

Flere stasjoner har også alternative måter å betale på, som Vipps, QR-kode eller SMS-betaling.

Om du vet du skal lade mye hos Mer og Circle K, kan Autocharge være noe for deg. Autocharge går ut på at man registrerer bilen i appen til selskapet (men ikke alle biler støtter det), og så kjenner stasjonen igjen bilen din neste gang du plugger inn laderen.

Mer av dette?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
– få elbilstoff og fordeler rett inn i innboksen!

Det kan ta litt tid å sette opp – men gjør lading veldig enkelt til senere. Se hvordan det gikk da Elbilforeningens biltester Rune Nesheim prøvde dette i fjor:

Til deg som er fersk på ladestasjoner, har vi også noen andre artikler i denne spalten som du kan ta en titt på:

Elbilforeningens ladespalte:

Hva er god skikk og bruk på ladestasjonen?

Og hvis noe skulle gå feil:

Elbilforeningens ladespalte:

Hva gjør du når du ikke får strøm fra hurtig­laderen?

Har du noe du lurer på angående lading? Meld deg inn i Elbilforeningen for å få svar fra våre fageksperter. Vi svarer våre medlemmer så fort det lar seg gjøre, avhengig av pågang og kompleksiteten på spørsmålet.

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!

Les også