Hopp til innhold

Historisk rekord: Nå vil hele Norge ha elbil!

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

BIDRO TIL REKORDEN: Tesla Model Y kom til landet for mindre enn to uker siden, men rakk likevel å bidra sterkt til at august ble en rekordmåned for elbilandelen av nybilsalget i Norge.

Elbilandelen i august landet på rekordhøye 71,9 prosent, med Teslas nykommer Model Y på topp. Og for aller første gang hadde alle landets fylker en elbilandel på over 50 prosent.

– Vi jubler over rekordtall – endelig er hele landet med, sier Unni Berge, kommunikasjonsleder i Norsk elbilforening, etter at at elbilandelen i nybilsalget for august landet på så godt som 72 prosent.

NB: Se hvor høy elbilandelen er i ditt fylke til slutt i denne artikkelen.

LES OGSÅ: Nå kan du få reiserute fra ElbilAppen direkte opp på skjermen i din bil

Rekorder i hele landet

I så å si hele Norge ble det satt nye rekorder i august. Et distriktsfylke som Nordland har 67 prosent elbilandel.

Faktisk har alle fylker i Norge for første gang over 50 prosent elbilandel i nybilsalget.

I Vestland fylke har Hordaland lenge vært i Norgestoppen på elbilsalg, og også denne gangen leverer de sterkt med hele 80 prosent elbilandel i nybilsalget. En ny trend er likevel at samfylking Sogn og fjordane følger hakk i hel, der over 6 av 10 forbrukere valgte elbil i august.

– Eg kjøpte den rett og slett for testa ut om dette var noko. Eg gjekk vel frå skeptisk til entusiastisk, for dette er flotte greier,  forteller Joar Solberg, en av de nye elbilistene i Sogn til lokalavisa Sogn avis.

Han skal bruke elbilen i jobben sin kjørelærer. I samme avis forteller bilforhandlerne i området at nå etterspør forbrukerne stort sett elbil.

– Myte at folk på bygda ikke velger elbil

– Vi er bortskjemt med elbilrekorder i Norge, men nå ser vi at distriktene virkelig bidrar med å dra lasset. Det er definitivt slutt på tiden da elbil kun var et storbyfenomen, forsetter Berge i Elbilforeningen.

GRUNN TIL Å SMILE: Unni Berge, kommunikasjonsleder i Norsk elbilforening.

I Finnmark passerer man for første gang 50 prosent elbilandel i nybilsalget, etter at hurtigladenettverket nå endelig er på plass

– Vi trenger biler med lang rekkevidde, firehjulstrekk, bakkeklaring og hengerfeste. Endelig har det begynt å komme slike biler til en overkommelig pris, sa Yngve Labahå, daglig leder i Kirkenes Bil AS til NRK tidligere i år da han skulle forklare økende elbilinteresse i nord.

Bilforhandleren hadde likevel et varsko:

– Nå er politikerne i Oslo i gang med å trekke opp stigen etter seg.

Det er nå en myte at folk på bygda ikke velger elbil.

Unni Berge, kommunikasjonsleder i Elbilforeningen

Elbilforeningen mener det er et godt argument å bevare elbilfordelene nå når trenden er at hele landet endelig tar dem i bruk for fullt.

– Det er nå en myte at folk på bygda ikke velger elbil, konstaterer Unni Berge.

– Det som virkelig bør bekymre politikerne er at noen fremdeles velger å kjøpe helt ny dieselbil. Det kommer til å bli en kostnadsfelle for disse forbrukerne i tiår fremover, legger hun til.

Les også: Håper på smitteøkning etter elbil-turné i Finnmark

Model Y på topp

Ser vi nærmere på tallene fra OFV, ser vi at Tesla med sin etterlengtede og nokså gunstig prisede Model Y har tatt et kraftig jafs av registreringsstatistikken for august – kanskje ikke veldig overraskende.

På tross av at Tesla bare har rukket å levere ut sin nye familie-SUV i én uke, topper Model Y listen over de mest solgte bilmodellene i forrige måned:

1309 eksemplarer av Model Y rakk Tesla å få registrert og utlevert i løpet av en drøy uke før august ble september.

Prøvekjørt: Tesla Model Y Kan bli en ny norsk familiefavoritt

Fossilbil kan bli årets mest solgte bilmodell

Til tross for rekordhøy elbilandel, kan det fortsatt bli kamp mellom en fossilbil og en elbil om å bli mest solgte bilmodell i Norge i 2021.

Tesla Model 3 leder fortsatt, men den ladbare hybriden Toyota RAV4 selger fortsatt godt, og kan fremdeles bli Norges mest solgte bilmodell i 2021. 

Det er for øvrig verdt å nevne at Norge er et særdeles godt marked for Toyota RAV4 PHEV, i og med at 16 prosent av alle bilene som selges i verden, faktisk havner i Norge. Tilsvarende tall for Tesla Model 3 er 2,6 prosent.

LES OGSÅ: Slik er partienes elbilpolitikk

Tett hesteløp

Selv om Model Y klatret helt til månedstoppen med bare litt over en uke til rådighet, biter fortsatt juli-salgsvinneren Ford Mustang Mach-E godt fra seg:

Den elektriske mustangen ble det registrert 907 eksemplarer av i august.

Tredjeplassen kan muligens diskuteres, siden OFV skiller mellom firehjulstrekkerutgaven og bakhjulstrekk-varianten av Volkswagens ID.4.

Slår man imidlertid de to sammen, havner ID.4 på tredjeplass i august med 861 registrerte eksemplarer.

På fjerdeplass havnet dermed Model Ys sedan-bror, Model 3, som det ble utlevert 774 eksemplarer av, særdeles tett fulgt av nevnte Toyota RAV4 med 721 eksemplarer.

Sjekk ut: Elbilforeningens ladekart

Leasingmarkedet i august: Bare 39 prosent elektrisk

Også om vi ser på året under ett, er elbilen stadig mer populær.

Så langt i år er elbilandelen i nybilsalget på 60 prosent. Men skal målet om kun salg av nullutslippsbiler i 2025 nås, må elbil styrke konkurransekraften enda mer, mener Unni Berge i Elbilforeningen:

Hun peker på at om lag halvparten av bilene i nybilmarkedet leases, og at et dypdykk i tallene viser at her er elbilandelen langt lavere.

– Kun 39 prosent av biler som leases var elbiler i august. Blant folk som kjøper bilene sine selv, er elbilandelen på hele 79 prosent.

Berge har en oppfordring til politikerne.

– En hovedoppgave for det kommende Stortinget er å sikre at elbil vinner konkurransen også i leasing. Biler med utslipp har svært gunstige skatteregler i leasing, og dette gjør elbilpolitikken mindre effektiv. Før man vurderer innfasing av en lav momssats på elbil, må dette ryddes opp i, konkluderer Unni Berge.

ELBILISTEN 2021: Stadig flere klarer seg med bare elbil 

Fakta om bilsalget i august:

Mest solgte bilmodell

1. Tesla Model Y (1309)

2. Ford Mustang Mach-E (907)

3. VW ID.4 (861)

4. Tesla Model 3 (774)

5. Toyota RAV4 (721)

Se halvårstallene for første halvdel av 2021: Nå velger nesten alle bortsett fra bedriftene elbil

Elbilandelen fordelt på fylker

Fylkesoversikt august – (etter gammel fylkesstruktur): 

Fylke Elbilandel 
Hele landet 71,9% 
Østfold 70,8 % 
Akershus 76,9 % 
Oslo 75,5 % 
Hedmark 64,4 % 
Oppland 64,0 % 
Buskerud 62,3 % 
Vestfold 70,9 % 
Telemark 67,1 % 
Aust-Agder 57,1 % 
Vest-Agder 65,0 % 
Rogaland 76,3 % 
Hordaland 80,8 % 
Sogn og Fjordane 61,7 % 
Møre og Romsdal 65,3 % 
Trøndelag 72,4 % 
Nordland 67,8 % 
Troms 64,3 % 
Finnmark 51,3 % 

Kilde salgstall: Opplysningsrådet for veitrafikken.

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!